Náš automobilový parťák od teď jezdí na elektřinu!

12. prosince 2022
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Naše výpravy za těmi nejkouzelnějšími amazing places už dva roky provází Volvo. Švédskou automobilku jsme si vybrali, protože jsou nám blízké všechny její hodnoty. Na jedné straně je to ohleduplnost k přírodě a na straně druhé velký důraz na bezpečnost i spolehlivost. Často se vydáváme mimo hlavní tahy, kde zdoláváme divoký terén, a pak křižujeme silnice mezi městy na dlouhých trasách. Kamkoli naše vozy navádíme, chceme zanechat co nejmenší dopady, a proto jsme nadšení z nového elektrického modelu SUV Volvo EX90. 

 

Jachty a plachetnice určily design nové vlajkové lodi

Nový model sice nezapře své skandinávské kořeny, ale hlavní inspirace přišla z lodní dopravy. Předlohou pro půvabné a elegantní proporce Volva EX90 totiž byly tvary jachet a plachetnic. Aerodynamické zaoblení vozu umožňuje efektivnější proudění vzduchu a snížení odporu větru při jízdě, což pomůže zvýšit dojezd automobilu. EX90 bude mít v interiéru mnohem více světla, díky panoramatické střeše. Promyšlené osvětlení kabiny navozuje pocit útulného místa u krbu. 

Volvo opět posouvá standardy na poli bezpečnostních inovací

Nový inteligentní vůz bude mít vlastní IQ, které postupně poroste a čím chytřejší bude, tím bude také bezpečnější. Dokáže porozumět nejen svému okolí, ale také chování řidiče. Schopnost vyhodnocovat informace a učit se z nich se stane základem pro budoucí systémy autonomní jízdy.

 

Chytrý strážce, který hlídá vaši koncentraci

Nový automobil pozorně sleduje soustředění řidiče pomocí dvou kamer, sledujících vzorec pohybu očí a kapacitního volantu, který pozná, že z něj řidič uvolnil ruce. Na základě vyhodnocení svých zjištění může vůz jemným „šťouchnutím“ v podobě akustické výstrahy řidiče upozornit na riziko jeho chování, případně mu pomoci řešit vzniklou situaci bezpečným odstavením vozu u krajnice a přivoláním pomoci. Další novinkou jsou vnitřní senzory, které chrání posádku v letních měsících a udržují i v zaparkovaném autě bezpečnou teplotu. 

Ještě udržitelnější

Volvo nepotřebuje ke své nové úrovni luxusu problematické zdroje ani zvířecí kůži pro interiér, aby si zachovalo svůj skandinávský původ a příjemný komfort „obývacího pokoje“. Uvnitř Volva EX90 se uplatnil nově vyvinutý materiál Nordico, vyvinutý z recyklovaných PET lahví a biomateriálů ze švédských a finských lesů. Dekorativní obložení interiéru je vyrobeno ze dřeva s certifikátem FSC, čalounění sedadel zase obsahuje eticky získávanou vlnu. Celkově se zvýšil podíl recyklátů, aby se co nejvíce omezilo využívání primárních zdrojů. Kromě už zmíněných „petek“ našlo v každém voze využití téměř 50 kilogramů dalších recyklovaných plastů a biomateriálů. 

Volvo EX90 bude moci díky schopnosti obousměrného nabíjení dodávat energii domácím spotřebičům nebo se po odpojení od sítě stát mobilním akumulátorem. Což ocení zejména cestovatelé při vaření v přírodě či dobíjení elektrických přístrojů na cestách. Volvo EX90 umožní nabíjet vůz v době, kdy jsou poptávka po elektřině a také její cena nízké, a uložit si získanou energii na později – nejen pro jízdu, ale třeba právě pro napájení různých elektrických spotřebičů, či dokonce pomoc jinému elektromobilu, když mu dojde „šťáva“.


Nový model Volvo EX90 si můžeme prohlédnou také na Instagramu volvocarscz a pokud byste o něj měli zájem, registrujte se ZDE a získejte možnost přednostní objednávky. My už se nemůžeme dočkat, až se svezeme.

Podobné články