KOUZELNÁ SVATBA? JDE TO I ZA MÁLO PENĚZ!

14. ledna 2017
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

 

Spousta mladých snoubenců dnes  vyhledává lokální místa v podobě statků, stodol, opuštěných skladů, nebo touží po obřadu v přírodě. Pokud možno jen s rodinou a nejbližšími přáteli. Mnoho párů se také uchyluje k myšlence vytvořit a zorganizovat si svatbu zcela sami.  Jedná se o tzv. lowbudget, tedy nízkonákladové svatby (do cca 90 tisíc korun). Nemusí to ale vůbec znamenat, že by nízké náklady musely mít negativní vliv na konečný výsledek,  právě naopak! Jak říká pravdivé přísloví “méně je někdy více” a jde jen o to, co od  svatby očekáváte. Výběr ideálního místa, dekorací, květin, zajištění jídla, koordinace obřadu a další nezbytnosti si můžete zařídit zcela sami s pomocí přátel, nebo najít vhodnou svatební agenturu, která s vámi jednotlivé body projde. Pomůže  s jejich přípravou a postará se o to, abyste ve svatební den nemuseli už nic řešit. Navíc  také pomůže držet se rozpočtu, hledat vhodnější řešení a ušetřené peníze investovat do jiných bodů svatebního plánu.

 

Místo hledejte s dostatečným předstihem

Najít ideální místo pro vaši kouzelnou svatbu je hlavně o tom, jaký druh svatby plánujete a samozřejmě záleží i na rozpočtu. Na stránkách Amazing Places je mnoho vynikajících tipů na potencionální svatební místa, ať už jde o statky, chalupy, zámky atd. Kouzelná svatba se dá udělat i ve staré stodole, nebo opuštěném skladu. Pokud atmosféru místa doladíte správnou dekorací a květinovou výzdobou, zajistíte kapelu, nebo DJe, určitě vytvoříte nezapomenutelný zážitek. Nebojte se také toho, že by se místo nemuselo líbit například prarodičům, nakonec budou originálním nápadem  nadšeni. Peníze můžete ušetřit i tím, že svatbu uděláte v týdnu a ne o víkendu - ceny pronájmu jsou ve všední dny totiž mnohem levnější, o víkendu pak můžete již zaslouženě odpočívat. Pamatujte ale na to, že většina míst má termíny obsazeny někdy i na rok dopředu, proto je zarezervování termínu svatby prioritou číslo jedna!

 

Obřad kdekoliv jen chcete

Svatební obřady už dávno nejsou otázkou jen obřadních síní. Oddat se na svém oblíbeném místě, na louce, v lese, nebo na skále s výhledem do okolí je dnes prostě cool a vlastně jediné co k tomu potřebujete, je sehnat oddávajícího a legálně si pronajmout pozemek. (v případě soukromých pozemků je třeba domuvit se přímo s majielem, pokud pozemky patří příslušnému městskému úřadu, je třeba se domluvit na jejich katastru. Velká města mají i svá oddělení sňatků, kde s vámi jednotlivé formality doladí) Oddávajícím úředníkem je povětšinou starosta města, vesnice, nebo obvodu, kde se má obřad odehrát. Ideálnější možností je domluvit si duchovního. Ti jsou většinou ochotní dojet kamkoliv a jsou církve, kterým nevadí, že nejste třeba ani věřící. Duchovní oddávající jsou navíc v mnoha případech milejší a ochotnější, než úřední osoby a díky nim obřad dostane i další rozměr. Je to jen na vás. 

 

Jídlo na kolečkách 

Pokud přípravu svatební hostiny nezajišťuje přímo dané místo nebo chcete dělat hostinu kde nemají kuchyň, nejjednodušší varianta je domluvit si catering, nebo velmi populární food truck. V dnešní době už automaticky neplatí, že svatební hostina rovná se svíčková. Překvapte své blízké skvělými burgery, nebo vegetariánskými specialitami. Hostina se dá dnes prakticky dělat kdekoliv, třeba i pod širým nebem. 

 

Investujte do správných věcí

Svatební den je především o vás dvou! Jsou věci, bez kterých se na svatbě obejdete, do některých je zas třeba zainvestovat. Po svatbě zůstanou především nádherné vzpomínky - zajistěte si tak profesionálního fotografa, který s vámi bude celý den. Krásné svatební video je také věc, kterou v budoucnu oceníte nejen vy, ale i vaše rodina a děti.

 

Kamarádi a rodina

Co nezvládnete sami, udělá za vás svatební agentura a dílčími úkoly pověřte například i své blízké. Poproste kamarády o kterých víte, že by mohli čimkoliv přispět. Tito lidé vás znají přeci nejlépe a budou určitě poctěni nabídkou spolupodílení se na vašem dnu “D". Večer je pak i o důvod víc, proč si společně připít. 

Ať už plánujete svatbu na zámku nebo dáváte přednost přírodnější variantě, vždy je důležité mít kolem sebe tým lidí, kteří chápou vaši představu a dokáží zajistit hladký průběh celého dne. Jen tak bude vaše svatba opravdu kouzelná. Několik svatebních tipů a postřehů poskytla naše externí kolegyně Amazing Places Kačka Fendrych Bachtíková, která zároveň se svou agenturou Tři Grácie pomáhá podobné svatby organizovat.

 

Agentura: Tři Grácie - bit.ly/trigracie

Foto: Couple of Prague - bit.ly/coupleofprague

Podobné články