Kde si odpočinout během nadcházejícího chladného období

8. listopadu 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Poslední říjnový víkend to vypadalo, že babí léto nás už definitivně opustilo. Zima, mlhavo, déšť. O to víc mě těší, že mám na tyto dny naplánován relaxační víkend na zámku Liblice. Tento barokní zámek se nachází v malebné stejnojmenné obci nedaleko Mělníka, asi 35 km od Prahy. Jedná se o jednu z nejvíce zachovalých památek vrcholného baroka na území Česka. Autorem je italský architekt Giovanni Battista Alliprandi.

 

Přijíždíme v pátek v poměrně pozdních večerních hodinách, hladoví a trochu rozladěni menšími technickými problémy s autem, které nás zdržely. Nicméně usměvavá recepční a sdělení, že večeři ještě stihneme, nám hned trochu spraví náladu. Ta se ještě výrazně zlepší ubytováním. Velkolepým schodištěm přicházíme k našemu pokoji, který je ohromující. Prostorný, vybavený historickým nábytkem, přesto nebo spíš právě proto působí opravdu útulně.

 

A pak už rychle na tříchodovou večeři do zámecké restaurace. Čeká nás prostřený stůl v opět krásném historickém interiéru a příjemná obsluha. Ještě před prvním chodem jsme dostali domácí škvarkovou pomazánku s výborným chlebem a bylo těžké se touto dobrotou hned na začátku nepřejíst. A to by byla škoda. Čekal nás totiž salátek s domácím kozím sýrem, pstruh s dýňovým pyré pro mě a býčí krk pro partnera a nakonec sladká tečka vonící jablky a skořicí.

 

Výběr vín k k jednotlivým chodům provázel výklad sommeliera, který byl nejen velmi milý, ale hlavně toho o vínech věděl opravdu hodně a byla radost poslouchat jeho vyprávění a popis, jak jednotlivá vína s jídly fungují.  Každé podobné setkání s člověkem, který je na svém místě, mě vždy potěší a je dobře, že i v českých restauracích se to stává stále častěji.

 

Poté se nám opravdu nádherně spalo ve velkých pohodlných postelích v ničím nerušeném klidu. Po snídani už jsme se však těšili na wellness. Sympatická masérka se nám postarala o unavená záda a pak už zas odpočinek ve vířivce a v sauně. V této souvislosti nemohu nezmínit, že i sekty umějí na Mělnicku skvěle! Vzhledem k vytrvalému dešti jsme neprozkoumali okolí zámku, které určitě stojí za to. Moc ráda se sem tak určitě vrátím i v příznivějším počasí. Nejen kvůli skvělé dostupnosti z hlavního města doporučuji návštěvu každému, kdo chce zažít něco výjimečného a hlavně skvěle si odpočinout od každodenního shonu a ruchu velkoměsta.

 

Celý článek si můžete přečíst zde.

Podobné články