Jizerské traily a vyhlídky

22. července 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Během našich cest s “Amazing Places na kole” jsme už projeli pár oblastí a terénů, vzali vás dálkovou cyklotrasou do zahraničí, na vinařské stezky i městské cyklopruhy. Zkusili jsme univerzální gravel kolo, horské i městské elektrokolo, vše zapůjčené z Kolovny od našich parťáků. A tak konečně došlo na vytoužený Singltrek pod Smrkem, tedy vyzkoušení nějakých těch lesních stezek pro horská kola, což nám na pomyslném cyklo seznamu stále chybělo!

 

Přizvali jsme partu kamarádů, naložili potřebná kola a každý z jiného kouta naší země jsme vyrazili do hor. Příjemné útočiště na tři dny nám poskytla kouzelná chalupa Jizerská vyhlídka. Ta leží na svahu nad městem Lázně Libverda v Jizerských horách a už podle názvu je jasné, že vás tam čeká dechberoucí výhled.

 

Kocháním se těmi okolními kopci jsme tak nejvíce času trávili na terase, kde si můžete něco dobrého ugrilovat. Při nepřízni počasí si ale užijete společný večer i uvnitř, kde je velká místnost s obývacím koutem, dlouhým jídelním stolem pro 10 lidí a samozřejmě perfektně vybavenou kuchyní. V patře na vás čekají čtyři ložnice s manželskou postelí a jednou společnou koupelnou. Dole pak najdete další koupelnu a pátou ložnici s oddělenými lůžky.

 

Chalupa je vhodná i pro rodiny s dětmi nebo právě pro partu cyklistů. K dispozici je totiž garáž, kde jsme si kola přes noc pověsili na cyklo stojany a ráno je připravili na jízdu. Naštěstí je chalupa téměř na vrcholu, takže žádný velký výstup hned ze začátku se nekonal. Jen pár metrů jízdy po silnici a jste na jednom z nástupních míst na Singltrek.

 

Možná bychom měli vše trochu přiblížit pro ty z vás, kdo něco takového ještě nezkoušel. Singltrek pod Smrkem je jedno z vůbec prvních trailových center u nás a je proslulé profesionálně stavěnými stezkami tak, že jsou vhodné pro všechny. V jizerských lesích a kopcích je několik okruhů úzkých stezek = trailů = singltreků, které svou barvou odpovídají určité obtížnosti. Modrý a zelený okruh tak zvládnou i děti, červené traily jsou už náročnější, přesto si na ně mohou troufnout i začátečníci, no a černý okruh je už pro zkušenější bajkery a jezdce, kteří si i rádi něco skočí.

 

Singltreky jsou také sjízdné pouze v jednom směru a pěkně v řadě za sebou, takže se nemusíte bát, že by se proti vám někdo vyřítil nebo vás někdo předjel. Na stezku se ale musíte soustředit a být neustále ve střehu, žádné kochání lesní přírodou nečekejte. V mnoha horských střediscích v České republice se také setkáte s bike centry. Ty se od singltreku liší tím, že na vrchol vás s kolem vyveze sedačková lanovka a vybraný trail pak už jen sjíždíte z kopce dolů. Na singltreku tedy musíte počítat s tím, že si občas nějaký ten kopec vyšlápnete, při tom si ale zase odpočinete a sjezd pak máte trochu za odměnu, navíc zdarma.

 

My jsme v rámci Singltreku pod Smrkem vyzkoušeli červený a černý okruh a zvládly jsme ho i my, holky. Je to zábavný, akční i fyzicky náročný, ale stojí to za to. Už po pár kilometrech máte pocit vysílení, jako byste makali celý den. Kluci měli celoodpružená kola a taky si párkrát na nich skočili, nám bohatě stačila klasická horská kola. Když vám vyjde krásné počasí, určitě to vemte přes hlavní centrum Singltreku pod Smrkem. Skočíte se osvěžit do rybníka, vydechnete na trávě a občerstvíte se. Najdete tu mapy a trasy celého areálu, cyklo vybavení i drobné dárkové předměty, jejichž koupí podpoříte lidi, kteří za tímto úspěšným projektem stojí.

Podobné články