Domesi očima Olgy

10. října 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Mezi červenými střechami Budíkova ční trochu jako z jiného světa. Stojí na konci vesnice a vyhlíží do krajiny. Domesi Budíkov je svou originální architekturou a krásnou dřevěnou fasádou trochu jako předzvěst lepších zítřků. Cenově dostupná pasivní dřevostavba, která se směle vyrovná skandinávské architektuře, by mohla nahradit dnešní nevkusné katalogové domky s barevnou fasádou, nepěknou garáží, trampolínou na zahradě a štěkajícím psíkem. Taková je bohužel v Budíkově většina staveb. Architekti ze studia Prodesi se ale rozhodli ukázat, že to jde i jinak. Postavili tedy dva vzorové domy (Budíkov a Pulečný), které si zákazníci mohou prohlédnout a ostatní zájemci pronajmout na krátkodobé pobyty.

 

Domesi Budíkov je koncipován pro šest lidí a je šikovně rozdělen na přízemí, které funguje jako společenské patro a první podlaží, kde se nachází tři dvoulůžkové ložnice, prostorná koupelna a malá komora. Přízemí je pojato formou “openplan”, kde kuchyň volně přechází v jídelní místnost, obývací pokoj a pracovní kout za rohem. Celému prostoru dominuje okno podél celé stěny s výhledem do krajiny. Troufám si říct, že vedle všudypřítomného dřeva a jeho vůně je tohle okno ta nejpříjemnější část celého domu. Poskytuje úžasný výhled na romantické východy slunce nad loukami a lesy. Před oknem se navíc rozkládá terasa - zcela skryta od ulice - s jídelním stolem a lehátky na opalování. Zahrada je zatím holá, snad mají majitelé v plánu ji trochu oživit.

 

Zajimavostí je, že se architekti u Domesi Budíkova rozhodli pro koncept pasivního domu. Znamená to ekologický a šetrný koncept bydlení, kdy by roční spotřeba tepla neměla přesáhnout hranici 15kWh na m2. Dům tedy pracuje na principu rekuperace tepla a díky kvalitní izolaci si vystačí s teplem získaným ze slunečního záření. Ekologický přístup Domesi dodržuje například i poskytnutými mycími prostředky a detergenty, což nám udělalo radost. Co bych ale osobně vytkla majitelům jsou neoznačené koše na odpad, které mohou návštěvníky trochu svádět, aby vše házeli dohromady a dále zcela zbytečné kapsle s kávou. To jsou ale jen malé drobnosti, které by šly lehce vychytat.

 

Na svých webových stránkách má Domesi fotky přímo po dokončení rekonstrukce, a tak nás na místě příjemně překvapila jeho ošlehanost a stříbrný tón obkladového dřeva. Smrkové dřevo vlivem přírodních podmínek získává po čase krásnou šedivo-černou až stříbrnou barvu a skandinávský nádech. Interiér je velmi čistý, ale zároveň útulný. Dřevo zde doplňuje bílá barva a většina vybavení je české výroby. Jídelní stůl a židle pro celou rodinu, včetně židličky pro dítě, jsou od českého výrobce TON. Nad jídelním stolem svítí krásná světla od české firmy Brokis, jídlo a pití je podávané v porcelánu od Dity P. Ložnice jsou pak vybaveny českým výrobcem Jitona. Zkrátka český design na každém kroku - jednoduché, praktické a krásně věci, které Domesi dodávají styl a pocit domáckosti. 

 

Vyzkoušeli jsme dům nejdříve s manželem na dva dny a poté s maminkou, sestrou a jejím miminkem na další tři dny. Všichni do jednoho jsme se do projektu zamilovali. Doporučujeme výlet do Humpolce, kde si mimo jiného nenechte ujít 8smičku s jejich krásnými výstavami, výbornou kavárnou a domácím chlebem. Na výlet za hradem a přírodou můžete vyjet do nedaleké Lipnice nad Sázavou. Vysočina ale skýtá spoustu dalších krásných míst, a kdyby nebyl dům tak útulný, možná bychom jich prozkoumali více. Domesi ale přímo vybízí k rozpálení krbu nebo grilu, otevření lahve vína na terase s dobrou knihou v ruce a nohami nahoře. Užijte si pohodu a klid Vysočiny v této výjimečné stavbě nad loukami a lesy.

Podobné články