Cyklistika bez bolesti

28. března 2024
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Jízda na kole je fantastickou formou cvičení, která nám umožňuje prozkoumávat nové krajiny, zlepšovat zdraví a užívat si svobodu pohybu. Avšak pro mnoho cyklistů může tato aktivita přinést i nepříjemné bolesti kolen, kyčlí a dolní části zad. Tyto bolesti jsou často důsledkem takzvaného adaptivního zkrácení svalů - stavu, který je běžný mezi cyklisty a mnohdy přehlížený i lékaři.


Příčiny a následky 

Adaptivní zkrácení svalů vzniká, když svaly změní svou klidovou funkční délku, aby se přizpůsobily délce, ve které jsou nejčastěji používány. To může vést k oslabení a zkrácení hamstringů, nefunkčním kyčelní flexibilitě pohybu, bolavým quadricepsům, bolestem kolen a dolní části zad. Tento problém je zesílen moderním životním stylem, který zahrnuje dlouhé hodiny sedění, což vede k oslabení klíčových svalů a následně k nevhodnému náklonu pánve a držení těla.


Skrytý sval - klíč k vašemu úspěchu

Jedním z hlavních viníků je sval psoas, který spojuje spodní a horní část těla. Tento sval je nezbytný pro téměř každý pohyb a jeho zdravé fungování je klíčové pro stabilizaci pánve, podporu dolní části zad a břicha. Nicméně, při zkrácení a oslabení psoasu mohou nastat vážné problémy, které ovlivní celé tělo.
 

Jak řešit problém?

Prvním krokem k bezbolestné jízdě na kole je rozpoznání a řešení zkrácených a oslabených svalů. To zahrnuje sérii cviků zaměřených na prodloužení a posílení klíčových svalových skupin, zejména psoasu, hamstringů a kyčelních flexorů. 

Malá ukázka cviků, které vám zaručeně pomohou:

Deadbug: 4 série po 40 sekundách - Cvičení pro posílení hlubokých břišních svalů a stabilizaci páteře.

Aktivní plank: 4 série po 40 sekundách - Zlepšuje core stabilitu a posiluje břišní svaly.

Cpuch Stretch: 30 sekund na každou stranu - Protažení svalů psoasu a kyčelních flexorů, podrobnosti najdete online.

Fire Hydrant: 8 opakování na každou stranu - Zaměřuje se na posílení hýždí a zlepšení mobility kyčlí.

One-leg Glute Bridge: 8 opakování na každou stranu - Posiluje hýždě a zlepšuje stabilitu pánve.

V tomto krátkém videu je celý postup vysvětlený.


Závěrem

Klíčem k bezbolestné jízdě na kole je správná péče o vaše svaly. Zařazením jednoduchých, ale účinných cviků do vašeho dne můžete zlepšit váš výkon, efektivitu a nejdůležitější - užívat si jízdu bez bolesti. Začněte již dnes a pozorujte, jak se vaše jízda na kole stává pohodlnější a radostnější.

Podobné články