Česko čeká turisticky nejsilnější rok, očekává šéf Amazing Places

7. června 2021
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Hoteliéři posledních několik měsíců zažívali těžké časy. A přestože od pondělí už mohou otevřít, stále nemají záruku, že všichni přežijí. Podle Petra Kotíka, šéfa turistického portálu Amazing Places, bude nejhorší situace v Praze. „Praha je závislá na zahraniční klientele a ta se sem bude vracet pomalu. Představte si to jako vypuštěný bazén, který se pomalu napouští. Podle mě bude trvat ještě rok, než bude Praha na starých číslech,“ tvrdí Petr Kotík.

 

Jaká bude letos dovolená Čechů a kde ji stráví?
Očekávám, že zažijeme turisticky nejsilnější rok z hlediska cestování po Česku. Lidi chtějí cestovat, ale stále tu panuje silná obava z návštěv zahraničí, kde je vycestování spojeno s jistými komplikacemi. Ostatně, velká část českých chalup a menších penzionů už je na léto obsazena.

 

Covid krize znamenala totální výpadek hotelové klientely. Blíží se léto a nevypadá to, že lidé se budou muset sžít s řadou omezení. Změní se tedy návyky českých turistů a dovolenkářů?
Bude od nich třeba především větší tolerance. I když vláda nakonec hotely a penziony otevře, stále tam bude řada omezení, třeba snídat se nebude u bufetových stolů, ale na pokojích, kuchyně bude večer zavírat dřív, na chodbách se budou nosit respirátory. Změny v cestovním ruchu se ale dějí už dlouho, covid to pouze akceleroval. Zvyšuje se chuť utrácet peníze doma, roste poptávka po kvalitnějším ubytování a vyrůstají nám tu místa, která snesou ta nejpřísnější srovnání se západní Evropou. Jediným slabším článkem řetězu jsou služby, tam má Česko ještě rezervy.

 

Vy sám máte v Praze dva hotely. Jako ztráty jste následkem covidu utrpěl zde?
Situace v Praze je katastrofická, podle mě nejhorší v celé zemi. Praha je závislá na zahraniční klientele a ta se sem bude vracet pomalu. Hotely co provozuji s manželkou snad přežijí, nějak jsme to ustáli. Každý takové štěstí neměl. Ty hotely, co během lockdownu nezavřely, měly průměrnou obsazenost maximálně 10 procent, letošek je zatím úplně stejný. Návrat klientely bude velmi pozvolný. Představte si to jako úplně vypuštěný bazén, který se velmi pomalu napouští. Podle mě bude trvat ještě rok, než bude Praha na starých číslech.

 

Hotelových služeb zatím mohou využívat jen lidé na služebních cestách. Prakticky toto nařízení ale mnoho podnikatelů obchází a turisty běžně ubytovává, na českých horách to v zimě mnohde vypadalo, jako by půlka země byla na služební cestě. Máte pro tyto podnikavce pochopení?
Česko má 6500 hotelových zařízení, vládní nařízení dodržovala většina z nich. Jestli to někdo obcházel, tak spíš malé chalupy, apartmány a penziony. Neschvaluju to, ale dokážu to pochopit. Souviselo to s otráveností jejich provozovatelů, kteří stále čekají na efektivní pomoc, které se jim nedostává. Mají pocit, že jsou na konci zájmu. Přitom segment cestovního ruchu byl postižen nejvíc.

 

Vicepremiér Karel Havlíček nastínil, že by se všechna ubytovací zařízení mohla otevřít 24. května bez omezení. Jste s tímhle plánem spokojen?

S ministrem Havlíčkem jsme si psali, protože se nám nelíbil vládní balíček rozvolňování, kdy se původně uvažovalo, že hotely se otevřou na ¼ své kapacity a ještě pro lidi s negatívním testem. Proti tomu se postavila i Asociace hotelů a restaurací. Cokoliv pod 50 procent obsazenosti je čistá ztráta. Vyslyšel nás, což je dobře. Ale abych byl spokojen? To nejsem. Vždyť budeme otevírat jako úplně poslední ze všech. Asi prostě nemáme tak dobré lobbisty jako mají třeba fotbalisté… Navíc naše odvětví má podle mě nejneschopnější ministryni.

 

Pokud se opravdu na konci května otevře, podaří se hotelům dohnat ztrátu z první poloviny roku?
Pochybuji. Malé hotýlky na horách, penziony u vody, ty se vzpamatují rychle, ty se obsadit podaří. Ale kongresové hotely nebo hotely v Praze, ty se budou vzpamatovávat nejméně do příštích Velikonoc. A to jsem optimista.

 

Bude se tedy zdražovat?
Ceny půjdou nahoru, o 10 procent určitě, u jídla ještě o víc. Není to ani snaha kompenzovat si ztráty, ale reakce na fakt, že z cestovního ruchu odešla velká část zaměstnanců. Aby provozovatelé opět sehnali číšníky nebo kuchaře, budou je muset odněkud přetáhnout a všichni víme, že jim se vracet chtít nebude, pokud se uplatnili jinde.

 

O turisty se jistě budete přetahovat s cestovními agenturami, které často nabízejí levné balíčky se zájezdy k moři. Škodí tahle politika cestovnímu ruchu?
Každý má právo jet na dovolenou kamkoliv. Nechci moralizovat, i týden v Egyptě není k zatracení. Samozřejmě lidé mají tendenci srovnávat, takže když mají možnost jet za 25 tisíc do českého penzionu na týden a nebo za stejné peníze k moři v rámci last minute, vyberou si často to druhé. Přitom nejde srovnávat rodinný penzion někde na Moravě s hotelem o tisíci pokojích, který má silné ekonomické zázemí.

 

Vy jste otcem portálu Amazing Places, který hledá a představuje lidem ta nejkouzelnější místa k ubytování v Česku a na Slovensku. Kolik z vašich partnerů za poslední rok zkrachovalo?
My nejsme klasický vyhledávací portál, kde si platíte registraci a jste v něm na věky věků. Každá kategorie ubytování má jen 50 položek, řadu z nich navíc po čase obměňujeme. Vlivem covidu zkrachovala tři místa, u deseti dalších máme zprávy o nějakých majetkových změnách jejich poměrů. Ostatní se drží. Jsou to vesměs nové hotýlky, penziony a chalupy do stáří dva až tři roky, takoví provozovatelé ani skončit nechtějí, když sotva začali. Ale asi polovina partnerů nám už naznačila, že kdyby omezení trvala i v létě, tak už to dál nedají.

 

V Česku se čím dál populárnější stává glamping, neboli luxusní malé rodinné ubytování v maringotkách, ve stromových bytech, teepeech, chatičkách… má tenhle trend budoucnost?
Má budoucnost určitě v tom, že tady jde o ubytování pro malé skupiny lidí, což se v době pandemie může hodit. Ale že by glamping nahradil klasické ubytování, to si nemyslím. Každopádně ale jeho trend bude ještě chvíli růst, protože Češi jsou národem chatařů a chalupářů a tenhle druh rekreace je jim blízký.

 

Pro spoustu Čechů je ale ubytování co nabízíte na vašem portálu finančně nedostupné. Řekněme, že jsem průměrně vydělávající Čech. Co kdybych měl budget řekněme 5 tisíc. Najdu tam něco pro sebe a svou rodinu?
Najdete. Za 5 tisíc to bude trošku těžší, ale když přidáte ještě 2 tisíce, už víkend pro celou rodinu najdete ve většině našich míst. Máme tam spoustu míst zrovna v té kategorii glamping, kde je to za osobu 500 až 1000 korun na noc. Ale máte pravdu, většina je dražší, často jsou to totiž nově postavená místa, žádná horská chata z 80. let, kde člověk před deseti lety vyměnil akorát matrace. Nejsme masovka, ale ani elitářský klub.

 

Jaký je vlastně byznys model Amazing Places?
Spolupráce s jednotlivými ubytovacími zařízeními má jediné pravidlo: musí se tam nám samotným líbit. Každé z nich osobně navštívíme, zajímá nás příběh těch míst. Na našem webu pak máme úzký výběr těch nejlepších, kteří si platí členský příspěvek. Je tam jistá exkluzivita, proto nebereme všechny. Tato místa pak dostáváme do médií, na weby a sociální sítě. Dohody s nimi uzavíráme na rok, pak je možnost revokovat partnerství z naší nebo jejich strany. Každoročně se rozloučíme s asi 15 procenty partnerů, aby se databáze obnovovala. Někteří z nich se ale po čase vrací.

 

Vy jste stál i u zrodu projektu Hero hotel, tedy databáze hotelů, které poskytují ubytování zdarma pro zdravotníky, lidi takzvaně v první linii. Projekt by měl teď v květnu končit. Jak dopadl? Byl ze strany zdravotníků i hoteliérů zájem?
Pro tu akci jsme získali 150 partnerských hotelů, rozdaly pobyty v hodnotě 4 miliony korun. To je úspěch. Každý se snažil v té pandemii nějak angažovat. Někdo šil roušky, někdo rozdával obědy, my jsme uvolnili určitou kapacitu hotelů pro sestřičky, lékaře nebo záchranáře. Spousta z těch lidí, co ten víkendový pobyt využila, teď přemýšlí, kam pojedou letos na dovolenou. A předpokládám, že řada z nich s vybere právě ten hotel, kde jim pomohli. Protože pro spoustu z nich není podstatné, jestli má hotel vířivku nebo saunu, ale jestli mí nějakou společenskou odpovědnost. Takže tam vidím sekundární efekt a naplňuje se heslo celé akce „Hotely pomáhají lidem, lidé pomáhají hotelům“.

 

Spousta lidí teď ještě přemýšlí, kam letos pojedou za rekreací. Jsou nějaké oblasti, které jsou zatím neprávem opomíjené?
Česko není tak velké, aby tady byly nějaké skryté perly, o kterých se neví. Ale určitě můžu zmínit třeba západní Čechy, které třeba pokulhávají v porovnání s Beskydy nebo jižní Moravou.

 

A vy sám? Kde to máte nejraději?
Nejde říct jen jedno místo. Ale jestli musím, tak mám opravdu rád Dobčické rybníčky v CHKO Blanský les, kde se ubytovává v chatkách na vodě. Rád jezdím do Café Fara na jižní Moravu nebo na Sýpku Arnoštov na Pardubicku.

---

 

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/petr-kotik-turismus-hotely-restaurace.A210520_190248_domaci_kzem?zdroj=top

Podobné články