Česká kuchyně, která dobývá svět

Včera
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Česká kuchyně se dostává do světla reflektorů. A ne prostřednictvím luxusní restaurace, ale díky knize My Bohemian Kitchen – A Storytelling Czech Cookbook, vydané v angličtině. Kuchařka, která není jen o receptech, ale o emocích, rodinných příbězích a krajině, jež utváří chuť našeho domova. A my v °Amazing Places máme radost, že svět objevuje to, co my obdivujeme už dávno: že to nejkrásnější a nejcennější často leží přímo před námi – v českých chalupách, zahradách a kuchyních.

Když se řekne česká kuchyně, většina z nás si vybaví horký hrnec guláše, talíř palačinek od babičky nebo špekáčky opečené nad ohněm. Vůně, které nás vracejí zpět do dětství, k létům stráveným „tam, kde lišky dávají dobrou noc“. Právě takové okamžiky stály u zrodu knihy My Bohemian Kitchen – A Storytelling Czech Cookbook, která vyšla letos na podzim a okamžitě si získala pozornost i za hranicemi.

Dětství mezi Anglií a jihočeským mlýnem

Autorka knihy, která se narodila v Anglii, ale vyrůstala napůl v Čechách, píše o svých kořenech s něhou a přesností, jakou si česká kuchyně zaslouží. Její příběh začíná v devadesátých letech v kuchyni bývalého mlýna své babičky u Miličína, mezi poli a lesy. Nad dřevem vytápěným sporákem visela litinová pánev na lívance, za dveřmi čekal proutěný košík na houby a na zahradě se třpytily jabloně, pod nimiž se jedlo tolikrát opakované okurkové saláty.

Vzpomínky z mlýna jsou silně provoněné jídlem, i když babička sama měla jen pár stálic: bramborový salát, palačinky, bramboráky. A přesto právě ony – podávané v teplé kuchyni, obklopené rodinou – zůstaly v paměti jako největší hody. Letní dny trávila autorka v lese s dřevěným sběračem na borůvky, zimní večery s hrnkem horké čokolády z čerstvého mléka od sousedovy krávy. O pár let později už pekla špekáčky nad ohněm a poprvé ochutnávala slivovici přímo pod švestkami, z nichž vznikla.

Od Goldie k Le Cordon Bleu

Láska k české kuchyni ji přivedla i k profesi. V roce 2010 se přestěhovala do Čech a pracovala v kuchyni restaurace Goldie v Táboře, než se vrátila do Londýna a vystudovala prestižní Le Cordon Bleu. Od té doby se pohybovala mezi světy: českým venkovem a londýnskými foodstylingovými ateliéry. Vytvářela recepty, připravovala jídla pro televizní pořady a kuchařky, spolupracovala s fotografy a kameramany, aby jídlo vypadalo tak dobře, jak chutná.

Ale skutečný sen čekal: napsat vlastní knihu, která by ukázala českou kuchyni nejen jako sbírku receptů, ale jako cestu, na níž se setkávají rodinné příběhy, krajina a kultura.

Kniha, která chutná po dětství

My Bohemian Kitchen vznikala celé roky. Autorka procházela staré kuchařky své babičky, trávila čas s rodinou a přáteli, kteří ji učili to, co žádná kniha nenapíše – rytmus vaření, vůně těsta, chvíli, kdy je guláš přesně tak akorát.

Fotografie vznikaly v Londýně, ale s duší českého venkova: na scénách se objevuje nádobí z babiččiny kuchyně, české typografie od Briefcase Foundry a rukopis, který kombinuje autenticitu s moderním designem. Food styling si autorka dělala sama, aby si uchovala integritu a podala na talíři to, co jedla jako dítě – jen s drobným dotekem současnosti.

Kniha tak přináší nejen recepty, ale i obrazy českého stolování: šumavské knedlíky na dřevěném prkénku, mísy s borůvkami, které mizí rychleji, než se stihnou umýt, i večery, kdy „celý den strávíte v županu“ a jediným plánem je polévka a praskající kamna.

Čeština jako chutný dialekt

Napsat knihu v angličtině znamenalo přeložit českou kuchyni do jazyka, který ji nezná. Hrubá mouka, tvaroh, mák – základní suroviny, které jinde neseženete. A přesto autorka našla cestu: recepty upravila tak, aby byly věrné originálu, ale zároveň dostupné i v cizině. Výsledkem je kuchařka, která otevírá dveře – pro Čechy v cizině, pro jejich anglicky mluvící přátele, i pro všechny, kteří teprve objevují kouzlo našeho stolování.

„Jídlo není jen o jídle, je to samostatný jazyk,“ říká autorka. Jazyk, kterým se v Česku mluví u stolů, v kuchyních a zahradách.

Když se česká kuchyně stane lifestylovou inspirací

My Bohemian Kitchen není jen kuchařka – je to album vzpomínek, příběh o kultuře, která stojí na sdílení jídla, a manifest toho, že naše kuchyně má co říct i v mezinárodním kontextu. Není to nostalgie, ale živý jazyk chutí, který inspiruje.

Pro nás v °Amazing Places je vydání knihy důkazem toho, co už dávno víme – že to nejlepší máme často přímo pod nosem. Že česká kuchyně není jen talíř svíčkové, ale celé kulturní dědictví, které stojí za to předat dál. A že stejně jako naše nejkrásnější hotely v Česku, i tato kniha ukazuje, jakou hodnotu má autenticita, příběhy a poctivost. Držíme palce, ať se naše gastro-dědictví dostane co nejdál! 

Podobné články