Česká designérka Zuzana Osako oblékla Amazing tým do Tradice

2. prosince 2022
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Tradiční lidová řemesla, lokální značky i udržitelná výroba nás baví a inspiruje. Jsme proto štěstím bez sebe, že můžeme nosit maxikošile Pohoda od návrhářky Zuzany Osako. Přestože je velmi vyhledávanou designérkou, která například navrhla kroje pro české sportovce na Letní olympijské hry v Tokiu, nepotkáte ji na mainstreamových módních přehlídkách. Díky Zuzaně ožívá tradiční řemeslo i modrotisk, který dostala znovu do ulic. 

 

Svou módní značku Tradice založila v roce 2015, kdy fungovala výhradně jako zakázkové krejčovství. Produkty v klasické konfekci přišly o dva roky později. Zuzaninou motivací byl návrat lidových oděvů i řemesel do moderního prostředí a do života mladých lidí. O značce říká: „Netiskneme ornamenty na trička z Číny, místo toho nabízíme tradiční materiál i řemesla a navrhujeme střih tak, aby slušel všem velikostem. Vše vyrábíme tady.“

Většinou tvoří originální kousky na zakázku, ale má za sebou už i sérii uniforem nebo kapsulových kolekcí pro konkrétní místa. V takových případech design vychází z prostor, lidí a atmosféry, aby celá filozofie oděvu rezonovala jako celek. Tak tomu je i u našich oblíbených nových košil. 

Ptali jsme se Zuzany, na jaký kousek je za poslední rok opravdu hrdá: „Máme v nabídce pásek, který splňuje vše, co si představuji. Je cenově dostupný pro všechny naše zákaznice. Stíháme ho vyrábět podle poptávky a cena, která se odvíjí od ceny určené řemeslníkem, všem vyhovuje.“ Tento pásek si vybraly i známé osobnosti, které jeho nošením vyjadřují svou kulturní identitu. Je to například kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová, spisovatelka a bojovnice za lepší život zvířat Adéla Knapová nebo foodblogerka roku Anna Grosmanová. 

Chcete si tento pásek i další kousky ze Zuzaniny kolekce prohlédnout? Podívejte se na www.tradice.org.


 

Podobné články