Oáza uprostřed Jizerských hor

11. March 2019
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Prezidentská chata stojí na mýtině u lesa nad Bedřichovem už od roku 1928. Jako jedna z mála byla založena přímo jako turistická chata. Že turistům i zůstane, ale nebylo vždy samozřejmé. V roce 1939 byla v důsledku vyvlastnění nacisty a následně komunistickým státem zavřena, přešla do majetku prezidentské kanceláře a zavřena zůstala na dlouhých 52 let. Sloužila jako rekreační zařízení pro zaměstnance Hradu a pro veřejnost byla zcela nepřístupná. Dokonce byla vymazána z turistických map, přístupové cesty zatarasily závory, a to až do roku 1991, kdy se znovu otevřela veřejnostia kolemjdoucím.

 

Ani po sametové revoluci ale ještě neměla vyhráno. V privatizaci chatu získal soukromý majitel, který zvažoval přestavbu na apartmánový dům. Do příběhu Prezidentské se ale vložil Dalibor Dědek, místní rodák a majitel Jablotronu. Chatu od nového majitele koupil a vrátil do správy Petru Šmausovi i s alokovaným rozpočtem na rekonstrukci. Aby zůstalo okolí chaty ochráněno před dalšími nežádoucími zásahy, skoupil Dědek i přilehlé louky táhnoucí se po hřebeni směrem k Bedřichovu a Hraběticím.

Po velmi zdařilé rekonstrukci z roku 2012 nabízí Prezidentská ojedinělý mix autenticity horské chaty a vysokého standardu služeb. Rekonstrukci řídil pan Šmaus, který si za 20 let správy vytvořil přesnou představu o tom, co chata potřebuje. Jeho hlavní myšlenkou bylo zachovat co nejvíce z původního rázu poctivé stavby a přitom lidem nabídnout současný komfort. Schody proto stále vržou, dřevěné stěny zůstaly křivé a bylo zachováno původní trámoví. Chata však získala i nové prvky. Nádhernou verandu v restaurační části lemují dřevěná špaletová okna. Komfort vytváří nová sauna nebo chytře koncipované zázemí pro sportovce.

 

Zdařilou rekonstrukcí prošlo také všech 12 pokojů, které poskytují kapacitu 40 lůžek a potřebný komfort dnešní doby. Dvou až čtyřlůžkové pokoje disponují pohodlnými postelemi, LCD televizí, vlastní koupelnou se sprchovým koutem a především kouzelným výhledem na Jizerské hory. Interiér zůstal věrný své historii a prostředí hor, takže tu dominují prvky dřeva, odkryté trámy a rafinované obklady na stěnách pokojů. V ceně pobytu je zahrnuta kontinentální snídaně, ale lze si objednat i polopenzi nebo plnou penzi. Ostatně i restaurace na Prezidentské je vyhlášenou zastávkou všech kolemjdoucích turistů a sportovců. Vaří z čerstvých surovin a v nabídce jídel myslí také na děti. Bývá proto často plná a rezervace o víkendech či svátcích přijímají pouze na 11. hodinu.

 

Není divu, že získat zde volný pokoj stojí trochu úsilí i štěstí. Vedle rezervací na dlouhou dobu dopředu jsou variantou na poslední chvíli odřeknuté rezervace. Hlavní sezonou je díky běžkařským trasám Jizerské magistrály zima. Své kouzlo mají ale i ostatní roční období. Od jara do podzimu jsou na Prezidentské také ustájeni koně. Okolní lesy jsou plné vzrostlého borůvčí, v létě je tak možné užít si příjemných teplot a smočit se v nedaleké vodní nádrži Josefův důl. Na své si přijdou i cyklisté. Pokud preferujete pěší turistiku, Prezidentská nabízí také sestavení piknikových košů a půjčení dek. Máloco se vyrovná možnosti dát si dlouhý oběd nebo brunch na hrabětických loukách.

 

Celý článek si můžete přečíst zde.

Similar articles