Harmonie moderního designu a středověku

11. September 2018
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Jak říkal básník Jan Skácel, že Mikulov je kouskem Itálie, z vůle Boží přeneseným na Moravu. Největší architektonickou stopu zanechala na tomto jihomoravském městě právě italská pozdní renesance a manýrismus. Tento vliv je patrný i v domě ze 16. století, který stojí na úpatí místního zámeckého kopce v bývalé židovské čtvrti - tam, kde dnes sídlí, penzion Štajnhaus. 

 

K dnešní podobě penzionu vedla dlouhá cesta tří architektů ze studia Originální regionální architektura (ORA). Jana a Barbora Horovy a Jan Veisser neměli zrovna nejlehčí úkol, za svou existenci totiž budova prodělala desítky přestaveb a operací, a ačkoliv si dokázala udržet svůj středověký ráz, jednalo o slepeninu vrstev stylů, kterou postupně odkrývali. Jak sami přiznávají, na začátku nevěděli, k čemu na konci dojdou.  

 

Hledali jsme hranici, do jaké doby se můžeme vrátit a kdy se už vydat po nové cestě. Ale stále jsme chtěli zachovat dům jako organický celek. V domě nenajdete rovnou zeď nebo pravoúhlý otvor, všechny prvky bylo tedy třeba znova vynalézt a vyrobit na míru,“ popisuje cestu k současné podobě architekt Jan Hora ze studia ORA. 

Výsledkem náročné rekonstrukce je ale až nečekaná harmonie moderního designu se středokověkým prostorem, který slouží nejen jako penzion, ale část i soukromým účelům majitele. Architekti se rozhodli zachovat dům nerovný, tak jak byl postavený před 500 lety. Na první pohled proto působí měkkce, jeho rohy jsou zaoblené, jako by byly uhnětené z hlíny. Přesto je uvnitř vše moderní, například hned ve vstupní hale zaujmou světla Box, Tube a Ray mini 2.0 od belgické značky Wever Ducré.

 

V penzionu si můžete vybrat z dvoulůžkového žlutého a modrého pokoje, čtyřlůžkového bílého pokoje a dvou apartmánů, zeleného a šedého, s plně vybavenou kuchyňskou linkou. Všechny jsou vybaveny originálními atypickými výrobky, které jsou ale citlivě podřízeny celku. Kouzlo pokojů spočívá právě v pečlivé kombinaci nábytku, pokoje nepůsobí prázdně a chladně, jak se až příliš často stává u interiérech ve stylu moderního minimalismu. Až překvapivě snadno si zde připadáte příjemně jako doma. 

 

Naším nejoblíbenějším je šedý apartmán s trámovými stropy a prkennou podlahou s výhledem na mikulovský zámek. Ložnici vévodí masivní postel s železnou konstrukcí a koupelna s obnovenými klenbami a s vanou v prostoru, jako by vypadla ze stránek Pinterestu. Nejpříjemnější je ale večerní posezení na dvoře domu, a to nejen proto, že sklepení historického domu je dobře zásobeno kvalitním vínem z Pálavy. 

 

Celý článek v časopisu EURO naleznete zde.

Similar articles