Na kole krajem památek a vína

3. July 2019
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Jižní Morava je proslulá svými vinicemi a pálavskými kopci, stejně jako kouzelnými uličkami Mikulova nebo krásami Lednicko-valtického areálu. Kolo je tak ideálním prostředkem k poznávání této oblasti, neboť tu najdete nejrozsáhlejší síť tematických cyklistických tras v České republice.

1200 km Moravských vinařských stezek tvoří deset okruhů propojených páteřní Moravskou vinnou stezkou. Mimo to ale tudy vede také evropská dálková cyklotrasa EuroVélo 9. Právě její úsek z Brna přes vinařské oblasti až do Vídně jsme si vybrali pro náš první zahraniční cyklovýlet v rámci projektu Amazing Places na kole.

 

Na naši dámskou cyklojízdu jsme vyjely z Brna, a i když je stezka EuroVélo 9 dobře značená, už pár kilometrů za městem jsme podlehly okolní krajině a na doporučení pokračovaly po jiné, právě vinařské stezce. Čím blíže jste ale Pálavě, tím méně záleží na tom, po jaké trase jedete. Každá stezka má co nabídnout a je tady opravdu krásně, což se také stalo heslem našeho výletu.

Nocleh po první etapě nám poskytl penzion Vinný Tunel. A i když jsme podle fotek dopředu věděly, jaké ubytování nás asi čeká, stejně nás to úplně dostalo. Jsou místa, která jsou ve skutečnosti o něco horší nebo o něco lepší než na fotografiích, a pak jsou místa, jejichž atmosféru při focení prostě nezachytíte. To je případ až neuvěřitelně přátelského penzionu s pohodovou domáckou atmosférou, jehož milí majitelé vás odzbrojí úsměvem, precizností a dokonalou péčí.

 

Tradiční vinařský domek v sobě skrývá jen dva pokoje a jeden podkrovní apartmán s manželskou postelí na lanech. V přízemí je velkorysá společenská místnost, kde se podávají snídaně a kde je zmenšené posezení pro děti nebo velká pec k zatopení. Odtud se prosklenými dveřmi nedostanete do klasického sklípku, jak jsme si mysleli, ale do obrovského sklepního tunelu. Tak tedy vznikl název penzionu a majitelka Hanka vám o zajímavé historii i dalších plánech ráda povypráví. Právě ona také stojí za krásným interiérem s nádechem francouzského venkova. Bílé omítky v kombinaci s dřevěnými trámy doplňují kamenná umyvadla nebo cihlové sprchové kouty. Většina nábytku a dekorací je pak výsledkem její precizní ruční práce a domácí výroby.

 

I díky pohodlné posteli a výborné snídani z domácích surovin se nám odtud moc nechtělo. Dopoledne propršelo a tak jsme se tu s knížkou v posteli i kožešinách ještě zdržely. Pak už jsme ale musely vyrazit dál a s Vinným Tunelem se rozloučit. Asi je vám jasný, že to místo doporučíme všema deseti a obě jsme se také shodly, že sem na vyročí svatby vyšleme své rodiče!

Pouzdřany ale doporučujeme, i kdybyste tudy měli na kole jen projíždět. Na začátku vesnice jsme minuli malé vinařství a hned nad penzionem je pár sklípků a malá hospůdka, kde výborně vaří. Ideální začátek výletu za pálavskými vinicemi, které vypínají hned za vodní nádrží Nové Mlýny.

Similar articles