Relax v lesku třicátých let

19. August 2018
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Stále oblíbený funkcionalistický styl se u nás otiskl v mnoha vyjímečných stavbách. Krásným příkladem je rodinná vila v Čisovicích, která se po rekonstrukci probudila k novému životu.

 

Čisovice, Černošice, Jevany, Klánovice a další obce, které se dnes nacházejí nedaleko hranic Prahy, mají jedno společné. Vždy lákaly Pražany krásnou přírodou a klidným prostředím. Již před první světovou válkou v této oblasti nastal bouřlivý stavební i turistický ruch, který dosáhl vrcholu za První republiky. Obce kousek od Prahy se staly častým cílem výletníků i těch, kdo zůstávali na letní byt. Dobře finančně situované rodiny si v těchto lokalitách s oblibou stavěly své domy a vily, mezi nimiž můžeme najít mnoho architektonických skvostů v různých stylech.

 

Jedním z nejprogresivnějších stylů meziválečného období byl funkcionalismus. Že v jednoduchosti a účelnosti je krása, se můžete přesvědčit právě v Čisovicích, které leží mezi lesnatými hřebeny Brd nedaleko Mníšku. Soukromá vila, původně postavená jako sídlo rodiny pana Oldřicha Vízka, se dnes po rekonstrukci otevírá návštěvníkům a nabízí tak možnost na chvíli vrátit čas a strávit stylovou dovolenou s nádechem starých dobrých časů, nebo třeba v rytmu swingu. I proto, že cílem rekonstrukce bylo co nejvíce zachovat původní tvář domu, včetně vybavení a detailů v interiéru. Pozemek této unikátní vily je situován na hraně svahu nad obcí Čisovice. Umožňuje výhledy do půvabné krajiny i klidný odpočinek v zahradě s parkovou úpravou, pod ochranou vzrostlých stromů. V okolí prochází mnoho turistických, cyklistických a v zimě běžeckých tras, které vás zavedou do náručí jedinečné krajiny Brd. 

 

S ušlechtilým rodokmenem

Forma domu kopíruje architekturu slavného Le Corbusiera. Přísný kubický tvar s pásovými okny vylehčují v protilehlých nárožích piloty. Na konec terasy architekt umístil pilíř s pískovcovým ženským aktem zobrazujícím alegorii hudby. V architektuře vily se prolínají dvě na pohled odlišné, zároveň však provázané vrstvy – emocionální a intimní (nejvíce zosobněná sochou), a naproti tomu racionální a puristická, kterou vyjadřuje vlastní architektura domu.

 

Celý článek v časopisu Můj Dům naleznete zde.

Similar articles