Tradice českých hor v alpském stylu

6. května 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Chata Hradečanka se nachází v centru Horní Malé Úpy ve výšce 1050 metrů nad mořem, a nabízí tak neuvěřitelný výhled na Sněžku. Jde o zdejší třetí nejstarší stavbu, která tu stála už koncem 18. století a prošla řadou rekonstrukcí. Ta nejvýraznější proběhla v roce 1931, kdy chata začala sloužit veřejnosti jako penzion, a současní majitelé proto letopočet zahrnuli do nového loga penzionu. Hradečanka se později stala podnikovou chatou Hradeckých pekáren, odkud vznikl její název, který je zachován dodnes.

 

Za dnešní podobou chaty stojí česko-slovenský manželský pár, který na Pomezní boudy dlouhá léta jezdil a Hradečanku koupil. Manželé Rácovi se rozhodli z objektu vybudovat moderní rekreační zařízení s kvalitní gastronomií a relaxací ve wellness zóně. První plány počítaly s rekonstrukcí chaty, ale rychle se ukázalo, že to vzhledem k jejímu stavu a nutným úpravám není možné. Budova tedy byla stržena, zůstaly jen obvodové zdi a začala stavba nové chaty. K ní bylo přistupováno citlivě a s úctou k lokalitě národního parku.

 

Díky tomu Hradečanka o svůj původní ráz tradiční krkonošské chaty nepřišla. Půdorys a hlavní prvky exteriéru byly zachovány, zvenku je budova kopií svého originálu. Fasádu tvoří tmavé opalované dřevo, ve kterém vynikají bílá okna. Uvnitř však nečekejte nic, co by navodilo nostalgické vzpomínky na školní lyžařský výcvik. Interiér se totiž stal symbolem výjimečnosti a přirozeného luxusu. Moderní horský design inspirovaný stylem alpských chaletů podtrhuje všudypřítomné masivní dřevo, ruční omítky a kámen.

 

V přízemí je restaurace italskou kuchyní – dnes velmi oblíbenou, kde se na dohled zákazníků také nachází kamenná pec na pizzu. Všechny speciality jsou připravovány z čerstvých sezonních surovin od českých farmářů v kombinaci s kvalitními produkty z Itálie. Prostoru dominují nádherná kachlová kamna od rakouské firmy Sommerhuber. V prvním patře se nachází sedm standardních, ale útulných pokojů pro hosty, v podkroví jsou pak tři luxusní apartmány. Příjemný pocit domova navozují kožešiny a měkké polštáře, kvalitní nábytek vyrobený na míru nebo milá pozornost v podobě knížky na nočním stolku.

Neskutečné výhledy na okolní kopce vám neustále připomínají, jak skvělé místo jste si pro dovolenou vybrali. Ráno stačí překročit práh a jste na hlavní trase vedoucí na Sněžku. V zimě si zase jen nazujete lyžáky, protože sjezdovka Pomezky je hned za chatou. V její cílové rovince se také můžete občerstvit v proskleném après-ski baru, který je novou přístavbou Hradečanky. Po celodenním sportování a turistice vám přijde vhod relaxace ve finské sauně nebo infra sauně. Pokud dáváte přednost posezení s přáteli u dobrého vína, zdejší vinný sklípek nabízí zhruba 400 druhů vín. To jsou hory se vším všudy!

 

Celý článek si můžete přečíst zde.

Podobné články