Slavnostní sezóna v Mariánkách

9. dubna 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Lázně v Mariánkách slaví 200 let od svého vzniku. Letos tam plánují více než 2000 akcí, některé jsou už tradiční, jiné si připomínají slavné návštěvníky. Celé město je plné aktivních patriotů, kteří se angažují v oslavách.

 

Akce v sezóně

My jsme byli pozvaní do Mariánek na návštěvu do hotelu Swiss House a čekal nás nabitý program. Očekávali nás nesmírně milí majitelé, kteří nám představili vše, co se chystá v této sezóně. Zajeďte si do Mariánek třeba v květnu na otevírání lázeňské sezóny, na Chopinův festival nebo na filmovou přehlídku Snow Fest. V Mariánkách si krom spa užijete golfu, turistiky i kultury.

 

Lázeňský odpočinek

Stále je ale povinností zajít si do lázní. Mariánky jsou proslavené svými uhličitými koupelemi, je to opravdu zážitek. Půl hodinky se čvachtáte v starobylé vaně a sledujete, jak se na vás usazují bublinky. Po koupeli jsme vyzkoušeli Římské lázně, které opravdu vypadají jako vystřižené z antiky. Koupete se pod nádherným stropem, který drží starobylé sloupy, prohřejete se v několika saunách a dáte si báječné masáže.

 

U krbu je vždycky dobře

Večer jsme si maličko unaveni po odpoledni ve wellness vychutnali výbornou večeři ve Swiss Housu – paštička, losos, kachýnka a čokoládový dortík – a do noci si se skleničkou vína povídali u krbu.  

 

Mariánky nejsou jen lázně 

Druhý den ráno jsme po výborné snídani s domácími koláči, pomazánkami a dalšími dobrotami vyrazili na procházku po městě s nejlepší průvodkyní Veronikou. Ukázala nám celé lázně, představila slavné návštěvníky, krásné historické budovy a spoustu zajímavostí. Ve městě je pěkně živo, je skvělé vidět, jak se lidé v Mariánkách scházejí třeba u šachové partie. 

 

Na lyže jen do Špindlu? Omyl

V Mariánkách je možnost dokonce vyrazit na lyžovačku. Svah ideální pro rodiny s dětmi je hned za Novými lázněmi v centru města. My jsme zažili ještě zasněženo, ale rozhodně si to zapamatujte na příští sezónu a lyže s sebou. 

 

Gastro zážitek ve Ville Patriot

Na oběd jsme nemohli zavítat jinam než do naší oblíbené Villy Patriot. Před cestou zpět do Prahy jsme se posilnili silným vývarem, ruským borščem, skvělými líčky a salátkem s burratou. Pít sice mohl jen jeden z nás, ale i tak jsme si užili výjimečnou kuchyni v Mariánkách. Už se těšíme na letní terásku, odkud je výhled na město a kolonádu.

 

Když mám chuť na sladké...

A pro ty z vás, kteří neodolají sladkému, jeden tip. V budově, v niž dnes najdete hotel Swiss House, sídlila dříve první výrobna čokoládových oplatek v Mariánkách rodiny Homolkových. Jejich výroba je trochu jiná, složitější, na rozdíl od klasických oplatek. Majitelé se proto rozhodli výrobu obnovit a zanedlouho si tak budete moci pochutnat na ručně vyráběných čokoládových oplatkách. 

Podobné články