Relax v lesku třicátých let

19. srpna 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Stále oblíbený funkcionalistický styl se u nás otiskl v mnoha vyjímečných stavbách. Krásným příkladem je rodinná vila v Čisovicích, která se po rekonstrukci probudila k novému životu.

 

Čisovice, Černošice, Jevany, Klánovice a další obce, které se dnes nacházejí nedaleko hranic Prahy, mají jedno společné. Vždy lákaly Pražany krásnou přírodou a klidným prostředím. Již před první světovou válkou v této oblasti nastal bouřlivý stavební i turistický ruch, který dosáhl vrcholu za První republiky. Obce kousek od Prahy se staly častým cílem výletníků i těch, kdo zůstávali na letní byt. Dobře finančně situované rodiny si v těchto lokalitách s oblibou stavěly své domy a vily, mezi nimiž můžeme najít mnoho architektonických skvostů v různých stylech.

 

Jedním z nejprogresivnějších stylů meziválečného období byl funkcionalismus. Že v jednoduchosti a účelnosti je krása, se můžete přesvědčit právě v Čisovicích, které leží mezi lesnatými hřebeny Brd nedaleko Mníšku. Soukromá vila, původně postavená jako sídlo rodiny pana Oldřicha Vízka, se dnes po rekonstrukci otevírá návštěvníkům a nabízí tak možnost na chvíli vrátit čas a strávit stylovou dovolenou s nádechem starých dobrých časů, nebo třeba v rytmu swingu. I proto, že cílem rekonstrukce bylo co nejvíce zachovat původní tvář domu, včetně vybavení a detailů v interiéru. Pozemek této unikátní vily je situován na hraně svahu nad obcí Čisovice. Umožňuje výhledy do půvabné krajiny i klidný odpočinek v zahradě s parkovou úpravou, pod ochranou vzrostlých stromů. V okolí prochází mnoho turistických, cyklistických a v zimě běžeckých tras, které vás zavedou do náručí jedinečné krajiny Brd. 

 

S ušlechtilým rodokmenem

Forma domu kopíruje architekturu slavného Le Corbusiera. Přísný kubický tvar s pásovými okny vylehčují v protilehlých nárožích piloty. Na konec terasy architekt umístil pilíř s pískovcovým ženským aktem zobrazujícím alegorii hudby. V architektuře vily se prolínají dvě na pohled odlišné, zároveň však provázané vrstvy – emocionální a intimní (nejvíce zosobněná sochou), a naproti tomu racionální a puristická, kterou vyjadřuje vlastní architektura domu.

 

Celý článek v časopisu Můj Dům naleznete zde.

Podobné články