Opilé sklepy - sklep do každého domu

25. dubna 2017
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Na úpatí nejznámější vinařské trati Stará hora v obci Velké Pavlovice stojí 15 barevných domečků za sebou v jedné řadě. Jedná se o moderní vinařské sklípky, které byste na jižní Moravě nejspíš nečekali. Atypická stavba zvaná „gaudiwasser“ (opilé sklepy) budí kontroverzní názory. Minulý rok ji fanoušci Amazing places zvolili za nejkouzelnější místo za měsíc září, a tak jsem originální místo navštívila sama.

 

Zářivě žluté, zelené, oranžové a modré domky, jejichž prvotní návrh vyšel od místního architekta Josefa Veverky, mají různé majitele. Vlastníky jsou byznysmeni nebo management firem, které je dávají k dispozici svým klientům nebo zaměstnancům jako nevšední bonus. Pět z nich pronajímá turistům pan Horáček, který bydlí hned pod kopcem.

 

Pokud čekáte starobylou stavbu, tolik typickou pro jihomoravské vinné sklípky, jste na špatné adrese. Interiér je naopak moderní a většina nábytku je ze dřeva. Super wow efekt způsobí sklep, který má každý dům. Právě tím jsou Velké Pavlovice typické – téměř každá rodina má svůj vinohrad a většina vinných sklípků se nachází pod rodinnými domy.

 

Takže máte naprosté soukromí a nemusíte se o lahve dělit s cizími účastníky zájezdu. Nabídka je široká, většina vín pochází z místních vinařství. Vyberete si, vypijete a na konci pobytu platíte podle počtu prázdných lahví.

 

Fajnový je i výhled z pokojů a balkónů. Z téhle sklepní uličky totiž vidíte na celou obec. Na terase si můžete udělat snídani a užívat si přitom okolní krásy. Rozhodně doporučuju místní pekárnu Pekařství Pláteníková, z jejíž pecí pochází vyhlášený tmavý šumavský chléb, jež vyhrál několik cen.

 

Každý domek je vybaven moderní kuchyní, takže si jídla můžete připravit sami. Doporučila bych však alespoň jednou navštívit restauraci André, která leží uprostřed rozlehlých vinic. Kromě samotné atmosféry plynoucí z úžasné lokality, vaří tu opravdu výborně.

 

To všechno dohromady tvoří ideální místo pro pobyt s přáteli, s kterými si chcete v soukromí popít a pobavit v netradičním vinařském sklípku. Ale ani těhulky by se tomuto místo nemusely zcela vyhýbat. Sama jsem tam jela ve 4. měsíci, a i když jsem si neužila vína, tak krásné město, procházky po vinicích a jedinečná stavba opilých sklepů mi naprosto stačily ke štěstí.

 

Duong Nguyen Jirásková

Podobné články