Za dobrým jídlem do Českého ráje

11. února 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

V Dolánkách, dva kilometry od Turnova, leží v nádherné pahorkatině zrekonstruovaný Ábelův mlýn, v jehož blízkosti protéká řeka Jizera a čas tu plyne svým vlastním tempem. V zimě si sem lidé jezdí odpočinout, v létě odsud vyrážejí do Českého ráje. V Ábelově mlýně se nachází vyhlášená restaurace a nově jsou k dispozici vkusně zrekonstruované pokoje.

 

„Chceme, aby se tady hosté cítili jako doma,“ říká nám Martin Dvořák, který se dnes o mlýn stará. Podle Dvořáka není potřeba luxus ani největší novinky v hotelnictví, stačí, aby hosté věděli, že je o ně dobře postaráno. Že mluví pravdu, nám dojde velmi záhy. V koupelně pokoje je náhradní kartáček, kdybyste si ho zapomněli, a ačkoliv je v restauraci příjemné teplo, pro věčné zmrzlíky zde leží na stoličce složené deky. Tím největším pokladem je ale personál. Po pár hodinách v mlýně už známe všechny jménem. Představí se nám a ujistí se, že víme vše, co k příjemnému pobytu potřebujeme. A hlavně že se na ně kdykoliv můžeme obrátit, pokud budeme potřebovat poradit.

 

V Ábelově mlýně se můžete ubytovat v útulných moderně vybavených pokojíčcích či apartmánu, kde o polštářky a knihy není nouze. Největší kouzlo ale najdete ve zrekonstruovaném roubeném pokoji. „Snažím se sbírat co nejvíc inspirace v zahraničí. Když jedeme na dovolenou, nezůstáváme proto v jednom hotelu, ale střídáme je. Stejně tak si vždy vytipuji rovnou i restaurace,“ vypráví Dvořák. Ve světě navštívil řadu oceňovaných restaurací, inspiruje se prý všude, na jihu Evropy i ve Skandinávii. „Nejde o to okopírovat recept, ale všímat si, které kombinace spolu fungují.“

Na menu v restauraci v Ábelově mlýně je láska ke gastronomii skutečně znát. Ať si dáte vyhlášená líčka nebo sáhnete po šiškách s mákem, nebudete litovat. Pokud držíte dietu nebo se rádi stravujete zdravě, nebojte se, v Ábelově mlýně si vybere každý. My jsme zkusili humus, italské rizoto s rajčaty i krokety z kozího sýra. Takovou harmonii chutí jen tak někde nezažijete.

 

V létě se tady nudit nebudete, v Dolánkách je půjčovna koloběžek i lodí. Pohádková krajina Českého ráje je plná skal, na které vyrážejí pravidelně horolezci, pro vášnivé cyklisty vede kolem mlýna cyklostezka
podél Jizery z Turnova přes Malou Skálu do Líšného. Zvládnou ji i rekreační cyklisté, i proto, že se můžete vrátit vlakem. V zimním období jsou Dolánky klidným útočištěm před ruchem velkoměsta. Pokud se nebojíte procházek v zimě, můžete si vychutnat běžně velmi turistická místa v tichosti a objevovat krásu zasněženého Českého ráje.

 

Celý článek z časopisu EURO si můžete přečíst ZDE.

Podobné články