Kouzelný podzim na Šumavě

17. října 2017
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Objevte s námi krásy Šumavy a spoustu tipů na výlety. Nakoukněte do krásných apartmánů Nebespán, kam zavítala Katka z blogu Smooth Cooking.


Když jsme hledali ubytování, tak jsme dostali tisíc tipů na ubytování v Nebespánu. A tak to byla jasná volba. Hotel se nachází přímo na hlavním náměstí v Kašperských horách. Z oken se můžete kochat výhledem do krásné zahrady, kde je obrovské hřiště pro děti, spousta lehátek na lenošení, židle se stoly na hraní deskových her či pojídání těch nejlepších pochutin z jejich restaurace. Velkou výhodou je oplocení pozemku, a tak vám vaše děti nikam neutečou. 

 

Druhá strana hotelu je směřována na krásný kostel, který v noci nebesky svítí. Obě strany jsou klidné a tak se nemusíte bát ruchu z ulic. Vybrali jsme si výhled do zahrady. Vidět ráno po roztáhnutí závěsů zeleň s nebesky modrou oblohou je balzám na duši. Hlavně pro Pražáky, kteří tohle nemají na denním pořádku.

 

Pokoje se dělí na dva druhy a to apartmány a klasické pokoje. Bydleli jsme v pokoji, který je úplně nově zrekonstruovaný. Koupelna je jedna velká dyzajnovka, avšak vkusná a útulná. Zajímavostí je prosklená zeď, kterou můžete koukat do pokoje a vlastně i z okna. 


Pokoj má mini ledničku, skříň, pracovní koutek, odpočinkové křeslo a pohodlnou postel. Připravili námi i dětskou postýlku s peřinkou. Za tohle dávám velké plus, protože ne všude je to samozřejmostí. Za zmínku stojí víno v ledničce, které neseženete nikde jinde, než v Nebespánu. Stojí určitě za ochutnání.

Hotel má vlastní 3 parkovací místa, ale na náměstí je spousta dalších parkovacích míst. Jsou placená, ale místní nám prozradili, že zde parkují odjakživa a nikdy pokutu nedostali. Tohle je ale veřejné tajemství, tak ať to nezakřikneme :-)

 

Jelikož jsem na restauraci slyšela samou chválu, tak bylo povinností sem zajít. Vaří zde rodilý Francouz, který kombinuje českou kuchyni s tou francouzskou za použití lokálních, hlavně šumavských potravin. Například noky s hříbkovou omáčkou ze šumavských lesů. Mají třeba i hovězí po burgundsku z lokální zeleniny, uzenou šunku marinovanou v medu, kterou si tu zpracovávají sami jako ostatní masa. Málo co kupují již zpracované. Zakládají si na umu šéfkuchaře, a tím i vynikají. Co stojí za zmínku jsou i jejich dorty. Připravuje je jejich vlastní cukrářka. A "panebože" to je něco. Cokoliv z jejich nabídky ochutnáte, tak se stane nezapomenutelným gastro zážitkem. A to že jsem toho za svůj život už něco ochutnala.

 

Snídaně se podávají v Nebespán Café formou bugetu a tak si každý najde to své. Za co má tento hotel body nahoru je káva. Za prvé jí tu mají opravdu výbornou a za druhé při snídani dělají jakoukoliv, kterou si přejete. K snídani podávají vždy tři druhy marmelád. Tyto marmelády vyrábí sama majitelka. Než jsem se tuhle informaci dozvěděla, tak jsem říkala, že musím zjistit, co je to za značku. Jsou plné ovoce, není to přeslazený cumel a jsou jednoduše dokonalé.

 

Nevynechetje ani Nebeskrám, který je ve stejné budově jako hotel. Krámek je otevřen pouze v sobotu a neděli, avšak opravdu stojí za podívanou. Při vstupu vás omámí vůně levandule, která je tam i ke koupi. Nejvíce zaujal celkový vzhled krámku. Je opravdu útulný a plný lokálních potravin a výrobků. Lze zde zakoupit plno ručně vyráběných hraček, jak háčkovaných, tak šitých. Dále naprosto dokonalé marmelády, které vyrábí přímo majitelka. Dále prodávají domácí sirupy, lokální keramiku, sýry, dorty a nebo si můžete vzít kávu s sebou, pokud se vám nechce přímo do Nebespána.

 

Kam se na Šumavě vydat? 

Pokud chcete yvzkoušet i jinou kuchyni, než tu u Nebespána, tak doporučujeme zajet do Vojetic ke Štěpánovi. Od chvíle, kdy jí navštívil Zdeněk Pohlreich v Ano, šéfe! jsme věděli, že sem se jednou určitě podíváme. A jak to bývá u nejvíc profláknutých věcí, tak nám to opravdu trvalo. Ale důležité je, že jsem se sem nakonec dostali.

 

Restaurace má nádhernou vlastní zahrádku plnou ovoce a jedlých květů, které používají na ozdobu všech servírovaných jídel. Za zahrádkou se pasou krávy a pobíhají králíci. My zde ochutnali několik druhů masa, ale nenechali jsem si ujít ani salát či paštiku. Mají výběr ze salátů s kozím sýrem, ale i z několika druhů mas. Jídelní lístek je stručný, ale výstižný. Dezerty to samé. Vše k sobě krásně ladí a pokud si přecijenom nevyberete ze stálého jídelního lístku, tak zde nabízí i denní nabídku. K tomu si můžete odvést nějakou pochutinu i na doma, jako třeba hovězí ve vlastní šťávě, paštiku či škvarkovou pomazánku. A foodstyling? Lepší jsem snad neviděla. Je neškrobený a jedlý, ale zároveň barevný, fotogenický a prostě škoda jíst. Takže pokud jste zde stále nebyli a dávali jste si na čas jako my, tak neváhejte a určitě vyražte.

 

Co tu dělat?

Zajděte si do Muzea hraček v Kašperských horách, pokud vyrazíte s dětmi. Nebo do Šumavského muzea, jsou zde různé poznatky ze Šumavy či ukázky váz a obrazů. Vstup je 60 Kč a 20 Kč za použití fotoaparátu. Vyzkoušejte Stezku letních her, kde si přijdou na své dospělí i malí. Pokud vás zajímá něco o skle, tak rozhodně nevynechejte sklářskou huť v Kašperkách místo. Je přímo na náměstí v Kašperkách. Uvítá vás milý pán a pokud budete mít zájem, můžete si vyfouknout vlastní skleničku. A to za vyzkoušení určitě stojí. Hrak Kašperk se nachází cca 2,5 km od Kašperských hor a vede tam cesta přímo od Nebespána. Lze si ji zkrátit a dojet autem na parkoviště u hradu a poté jít 1,5 km. Cesta ale není vhodná pro kočárky či vozíčkáře. Vstupné je zde 100 Kč za malý okruh a 150 Kč za velký okruh. Hradlový most v Rechli vede přes řeku Vydru a je unikátní 72 metrů dlouhý dřevěný hradlový most, který je věrnou replikou bývalého historického mostu. Nesmíme vynechat ani Černé a Čertovo jezero, Vlčí nebo Jelenní stezsku.

Nejvíc děkuji za doporučení Amazing places (kouzelná místa ČR), které rozhodně sledujte na FB a IG, protože jejich tipy a fotky jsou k nezaplacení.

Podobné články