Ideální místo pro svatbu

16. října 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Svatební sezona je sice pomalu už u konce (přesto stále větší množství lidí už preferuje svatby i v zimních měsících), ale je nejvyšší čas začít plánovat svatbu na příští rok. A jako prvotní věc, kterou musí nacházející manželé vyřešit, je samozřejmě místo. Ta bývají mnohdy i více než rok dopředu rezervovaná na celé letní období. Tak si pospěšte, ať ještě ulovíte volné termíny. Krásných míst pro svatbu je spousta, proto vám v prvním díle doporučíme místa i pro ty nejnáročnější nevěsty umístěné především v v Praze nebo v její blízkosti.  Tipy na svateby na statku nebo třebav lese budou příště. 

 

Zámek Mitrowicz

V jižních Čechách na břehu řeky Lužnice najdete místo, které nedávno prošlo zdařilou rekonstrukcí a je tak citlivým spojením historie a moderny v prostředí nádherného zámku s geniem loci. Zámek disponuje skvělým koordinačním týmem, který vám naplánuje váš velký den přesně dle vašich přání. A nebojte se být nároční, jsou na to připraveni a vlastně ani neočekávají, že by to bylo jednoduché. Zařídí počáteční věci od cateringu, kapely, fotografa, až po netradiční příjezd nevěsty a ženicha v motorovém člunu a vy se ve svatební den můžete starat jen o to, aby vám ženich neutekl od oltáře. I když věřím, že tady by vám ho klidně také pohlídali. Své ano si můžete říct jak v zámecké zahradě, v zámeckém sále nebo třeba v kapli sv. Anny, kde jedinečnou atmosféru nejdůležitějšího dne ve vašem životě podtrhnou i barokní varhany z roku 1806. Na zámku ubytujete klidně celou svou rodinu, vejde se sem až 48 hostů. Vy jako novomanželé si rozhodně dopřejte jedinečný zážitek ve svatebním apartmá s ohromujícím výhledem na nasvícenou stropní fresku v kapli a volně stojící vanou v pokoji.

 

Panství Dlouhá Lhota

Dalším kouzelným a především ideálním místem pro vaši svatbu je zámecký hotel Panství Dlouhá Lhota v malebné brdské krajině nedaleko Prahy. Znovu opakovat, že i na tomto místě se o vás postarají od počáteční výzdoby po vydatnou snídani v novomanželském apartmá, by bylo již zbytečné. Protože kdo jste navštívil Panství Dlouhá Lhota i mimo svatbu, jistě víte, že se tu o své hosty starají jak v bavlnce. Hostinu, ale i obřad můžete uspořádat přímo uvnitř zámku, já ale doporučuji (pokud vám to samozřejmě počasí umožní), oslavit váš den v zámeckém parku. Vždy je nádherně upraven, svatební koordinátorky vám místo vyzdobí vybranými květinami a vhodnou dekorací a navíc budete mít jedinečný výhled na samotný zámek. Za nepříznivého počasí je samozřejmě přichystána “mokrá” varianta, a to pod stylovým party stanem. Po západu se  rozsvítí tisíce světýlek a o romantickou atmosféru nebude nouze. Navíc jako skvělý bonus: Na zámku vám jsou schopni nachystat i rozlučku se svobodou. Své poslední dny svobody můžete strávit na zámku včetně ubytování, bohatého wellness balíčku nebo třeba při semináři líčení s  profesionální make-up artistkou.

 

Chateau Clara Futura

Jen kousek za Prahou, přesto v dosahu MHD, takže jednu starost s dopravou svatebčanů na místo máte vyřešenou, najdete zámecký hotel Chateau Clara Futura z konce 16.století. Na historií protkaném místě se skvěle mísí popojení původních dobových prvků s designem a moderními technologiemi. Vzhledem k tom, že hotel patří arcibiskupství, můžete uspořádat církevní obřad a své ano si říct ve zrenovované kapli Svaté Máří Magdaleny nebo jste-li vyznavači větší romantiky, tak přímo pod širým nebem. Třeba zrovna po setmění s nebem plným hvězd. Pokud byste sem měli cestu ne právě za účelem svatby, přesto vám musím doporučit ubytovat se ve svatebním apartmá. Kromě nádherného výhledu do zahrady, který si můžete vychutnat i koupelí ve volně stojící vaně pro dvě osoby, v něm najdete i nástěnné restaurované fresky. Navíc i samotná návštěva restaurace je opravdový zážitek. Šéfuje ji Michal Keštefran, který nasbíral zkušenosti dokonce i v michelinské restauraci a po celý svatební den vám zajistí občerstvení jak v podobě neformálního grilování, rautového pohoštění, tak několika chodové menu.

 

Chateau St. Havel

I přímo v Praze se najde krásné místo pro uspořádání svatebního dne a nemusíte tak jezdit kdovíjak daleko. Ihned u Jižní spojky je ukryt jeden takový menší, vlastně větší skvost. Nemusíte se ani bát, že by vás rušila auta při projíždění po nejfrekventovanější silnici metropole zrovna ve chvíli, kdy byste říkala ano. Místo je skvěle odhlučněné a věřte, že v tu chvíli to bude to poslední, co by vás obtěžovalo. Bývalá tvrz ze 13.století byla v polovině 19.století přebudována v novogotickém windsorském stylu a nyní slouží jako unikátní hotel zasazený doprostřed celoročně udržovaného anglického parku s několika idylickými rybníky a golfovým hřištěm. Místo je skvělé především pro velké svatby, hostů zámek pojme až 400. V pořádání svateb není hotel žádným nováčkem, personál má mnohaleté zkušenosti a zajistí vám i nesplnitelné. Nevěsty bývají často vystresované a nervózní, aby jejich den dopadl podle jejich přání, v Chateau St. Havel jim opravdu ulehčí a nevěstě tak opadnou veškeré starosti. Počasí si samozřejmě neobjednáte, ale pokud vám vyjde sluníčko, máte vyhráno. Hosté můžou během svatby polehávat na dekách, zahrát si golf, dopřát si skvělé menu od Ondřeje Slaniny a hlavně s vámi oslavit váš den. 

 

Zámek Ratměřice

Zámek Ratměřice, to je jedno z nejromantičtějších míst, které znám. A to dokonce jen hodinu jízdy za Prahou. Pokud jste ze středních Čech, nemusí tak rodiče a svatebčané jezdit kdovíjak daleko. Můj otec by to rozhodně na příští rok kdy čeká svatba i mě ocenil. Vím, zní to jako klišé, ale tady se o vás opravdu postarají natolik, že se budete alespoň na okamžik cítit jako princezny a princové. A to je přeci ve váš svatební den více než žádoucí. Ratměřice jsou skloubením dokonalého citu pro design a luxusu v tak přirozené formě, že byste si na něj snadno zvykli. Hotel je obklopen perfektně udržovaným zámeckým parkem s uprostřed něj zasazeným bazénem. Hosté se tak odpoledne po obřadu klidně mohou převléct do plavek a užívat si sluníčka a koupání. Ti kteří dají přednost gastronomii, kousek opodál stojí samostatná budova s přilehlou terasou, jezírkem a především restauraci, která pod vedením Pavola Pavlíka kouzlí ty největší kulinářské speciality. Navíc místo doporučuji i pro následné oslavy výročí svatby. Nejenže si připomenete rok co rok váš nejhezčí den v životě a také si skvěle odpočinete a opět se necháte rozmazlovat. 

 

Publikováno v online vydání časopisu Elle

Podobné články