První a stále jedinečná

30. října 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

V Klentnici vyrostl podnik, který měl původně být jen malou kavárnou pro lidi ze sousedství a nakonec se stal průkopníkem designového ubytování na vesnicích.

Mikulov je Mekkou českého designu díky festivalu Křehký Mikulov, přesto v jeho okolí dlouho chybělo stylové ubytování, kde si budete chtít užívat a trávit dlouhé líné dny, nikoli jen z nutnosti přespat. Budete se sem chtít vracet pravidelně a v jakémkoli ročním období. 

 

Tuto neutěšenou mikulovskou situaci změnila v roce 2009 Café Fara, kterou najdete v Klentnici, což je jen zhruba šest kilometrů od Mikulova. Kromě toho v těsné blízkosti je oceňovaný Archeopark Pavlov, spousta vinic a Pálavské jezero. Je tu stále co dělat, co objevovat, co ochutnávat. Mimochodem, přímo v Klentnici, hned za Farou je zříceni na hradu Sirotčí hrádek. Naplánujte si tam procházku nebo třeba ranní běh.Odměnou za tu námahu vám bude dokonalý výhled a po ránu i absolutní romantika zbarvená východem slunce a ranní mlhou.

Nicméně v této dokonalé lokalitě vyrostl podnik, který měl původně být jen malou kavárnou pro lidi ze sousedství, ale dnes ho můžeme nazvat průkopníkem designového ubytování na českých vesnicích.

 

Každý pokoj je jiný, všechny stejně krásné. Naším favoritem je rozlehlý bílý Rajský pokoj s krbem a masážní vanou. Pokoje nabízejí božský klid a soukromí už proto, že sídlí ve dvou budovách, v jedné je restaurace, v druhé malá roztomilá jídelna, kam budete chodit na snídani. Vypadá trochu jako babiččina kuchyně a podobně tu i chutná – z obyčejného chleba s máslem a marmeládou lokální výroby se tu stává absolutní pochoutka. Mimochodem, mají svůj vlastní farní statek a rajčatové pole.

Je tu ještě třetí budova, kam můžete zajít na masáž nebo do sauny. Proležet odpoledne v místní relaxační místnosti není nic složitého. V létě tu je navíc k dispozici bazén a zahrada je nádherná. Během prázdnin a teplých měsíců je Fara velmi vyhledávaným místem a roz-hodně je třeba ubytování zamluvit dlouho dopředu. Na druhé straně, je-li teplo, funguje i venkovní restaurace, a tak se sem hned vejde mnohem více lidí než v zimě. Mimo sezonu se ale může stát, že to tu budete mít celé jen pro sebe, a teprve tehdy oceníte opravdovou atmosféru tohoto místa.

 

Jestli jste tu ještě nebyli, rozhodně při-jeďte. Fara sice funguje déle než ostatní trendová místa, ale rozhodně to neznamená, že usnula na vavřínech. Naopak jde s dobou, vyvíjí se a pokaždé vás něčím překvapí. To samé platí i o místní kuchyni, která je božská. Založená na tradičních českých pokrmech a surovinách, ale vytvořená tak, že zachutná každému. Zaznamenáte tu možná i lehký vliv sousední rakouské kuchyně. Milá obsluha vám navíc ráda vysvětlí všechny pojmy ze staročeské kuchyně, které občas na jídelním lístku (který se samozřejmě pravidelně a s ohledem na sezonu mění) číhají. Už jen restaurace sama o sobě je dobrým důvodem, proč si sem udělat výlet, tak se stavte na oběd. Nebo na kávu - o tom, že ji vážně umějí, svědčí i to, že tu mají i své vlastní muzeum kávy.

 

Celý článek v týdeníku EURO naleznete zde

Podobné články