Harmonie moderního designu a středověku

11. září 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Jak říkal básník Jan Skácel, že Mikulov je kouskem Itálie, z vůle Boží přeneseným na Moravu. Největší architektonickou stopu zanechala na tomto jihomoravském městě právě italská pozdní renesance a manýrismus. Tento vliv je patrný i v domě ze 16. století, který stojí na úpatí místního zámeckého kopce v bývalé židovské čtvrti - tam, kde dnes sídlí, penzion Štajnhaus. 

 

K dnešní podobě penzionu vedla dlouhá cesta tří architektů ze studia Originální regionální architektura (ORA). Jana a Barbora Horovy a Jan Veisser neměli zrovna nejlehčí úkol, za svou existenci totiž budova prodělala desítky přestaveb a operací, a ačkoliv si dokázala udržet svůj středověký ráz, jednalo o slepeninu vrstev stylů, kterou postupně odkrývali. Jak sami přiznávají, na začátku nevěděli, k čemu na konci dojdou.  

 

Hledali jsme hranici, do jaké doby se můžeme vrátit a kdy se už vydat po nové cestě. Ale stále jsme chtěli zachovat dům jako organický celek. V domě nenajdete rovnou zeď nebo pravoúhlý otvor, všechny prvky bylo tedy třeba znova vynalézt a vyrobit na míru,“ popisuje cestu k současné podobě architekt Jan Hora ze studia ORA. 

Výsledkem náročné rekonstrukce je ale až nečekaná harmonie moderního designu se středokověkým prostorem, který slouží nejen jako penzion, ale část i soukromým účelům majitele. Architekti se rozhodli zachovat dům nerovný, tak jak byl postavený před 500 lety. Na první pohled proto působí měkkce, jeho rohy jsou zaoblené, jako by byly uhnětené z hlíny. Přesto je uvnitř vše moderní, například hned ve vstupní hale zaujmou světla Box, Tube a Ray mini 2.0 od belgické značky Wever Ducré.

 

V penzionu si můžete vybrat z dvoulůžkového žlutého a modrého pokoje, čtyřlůžkového bílého pokoje a dvou apartmánů, zeleného a šedého, s plně vybavenou kuchyňskou linkou. Všechny jsou vybaveny originálními atypickými výrobky, které jsou ale citlivě podřízeny celku. Kouzlo pokojů spočívá právě v pečlivé kombinaci nábytku, pokoje nepůsobí prázdně a chladně, jak se až příliš často stává u interiérech ve stylu moderního minimalismu. Až překvapivě snadno si zde připadáte příjemně jako doma. 

 

Naším nejoblíbenějším je šedý apartmán s trámovými stropy a prkennou podlahou s výhledem na mikulovský zámek. Ložnici vévodí masivní postel s železnou konstrukcí a koupelna s obnovenými klenbami a s vanou v prostoru, jako by vypadla ze stránek Pinterestu. Nejpříjemnější je ale večerní posezení na dvoře domu, a to nejen proto, že sklepení historického domu je dobře zásobeno kvalitním vínem z Pálavy. 

 

Celý článek v časopisu EURO naleznete zde.

Podobné články