Oáza uprostřed Jizerských hor

11. března 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Prezidentská chata stojí na mýtině u lesa nad Bedřichovem už od roku 1928. Jako jedna z mála byla založena přímo jako turistická chata. Že turistům i zůstane, ale nebylo vždy samozřejmé. V roce 1939 byla v důsledku vyvlastnění nacisty a následně komunistickým státem zavřena, přešla do majetku prezidentské kanceláře a zavřena zůstala na dlouhých 52 let. Sloužila jako rekreační zařízení pro zaměstnance Hradu a pro veřejnost byla zcela nepřístupná. Dokonce byla vymazána z turistických map, přístupové cesty zatarasily závory, a to až do roku 1991, kdy se znovu otevřela veřejnostia kolemjdoucím.

 

Ani po sametové revoluci ale ještě neměla vyhráno. V privatizaci chatu získal soukromý majitel, který zvažoval přestavbu na apartmánový dům. Do příběhu Prezidentské se ale vložil Dalibor Dědek, místní rodák a majitel Jablotronu. Chatu od nového majitele koupil a vrátil do správy Petru Šmausovi i s alokovaným rozpočtem na rekonstrukci. Aby zůstalo okolí chaty ochráněno před dalšími nežádoucími zásahy, skoupil Dědek i přilehlé louky táhnoucí se po hřebeni směrem k Bedřichovu a Hraběticím.

Po velmi zdařilé rekonstrukci z roku 2012 nabízí Prezidentská ojedinělý mix autenticity horské chaty a vysokého standardu služeb. Rekonstrukci řídil pan Šmaus, který si za 20 let správy vytvořil přesnou představu o tom, co chata potřebuje. Jeho hlavní myšlenkou bylo zachovat co nejvíce z původního rázu poctivé stavby a přitom lidem nabídnout současný komfort. Schody proto stále vržou, dřevěné stěny zůstaly křivé a bylo zachováno původní trámoví. Chata však získala i nové prvky. Nádhernou verandu v restaurační části lemují dřevěná špaletová okna. Komfort vytváří nová sauna nebo chytře koncipované zázemí pro sportovce.

 

Zdařilou rekonstrukcí prošlo také všech 12 pokojů, které poskytují kapacitu 40 lůžek a potřebný komfort dnešní doby. Dvou až čtyřlůžkové pokoje disponují pohodlnými postelemi, LCD televizí, vlastní koupelnou se sprchovým koutem a především kouzelným výhledem na Jizerské hory. Interiér zůstal věrný své historii a prostředí hor, takže tu dominují prvky dřeva, odkryté trámy a rafinované obklady na stěnách pokojů. V ceně pobytu je zahrnuta kontinentální snídaně, ale lze si objednat i polopenzi nebo plnou penzi. Ostatně i restaurace na Prezidentské je vyhlášenou zastávkou všech kolemjdoucích turistů a sportovců. Vaří z čerstvých surovin a v nabídce jídel myslí také na děti. Bývá proto často plná a rezervace o víkendech či svátcích přijímají pouze na 11. hodinu.

 

Není divu, že získat zde volný pokoj stojí trochu úsilí i štěstí. Vedle rezervací na dlouhou dobu dopředu jsou variantou na poslední chvíli odřeknuté rezervace. Hlavní sezonou je díky běžkařským trasám Jizerské magistrály zima. Své kouzlo mají ale i ostatní roční období. Od jara do podzimu jsou na Prezidentské také ustájeni koně. Okolní lesy jsou plné vzrostlého borůvčí, v létě je tak možné užít si příjemných teplot a smočit se v nedaleké vodní nádrži Josefův důl. Na své si přijdou i cyklisté. Pokud preferujete pěší turistiku, Prezidentská nabízí také sestavení piknikových košů a půjčení dek. Máloco se vyrovná možnosti dát si dlouhý oběd nebo brunch na hrabětických loukách.

 

Celý článek si můžete přečíst zde.

Podobné články