Kde se Praha stává velkoměstem

11. října 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Belle époque bývala doba, kdy všechno bylo nové. Lidé si užívali nevídaných možností, všechno bylo krásné a svět se posouval dopředu mílovými kroky. Vznikaly první automobily, rodila se kinematografie i feminismus, v Paříži se stavěla Eiffelova věž a šířila se kavárenská kultura. Doba přímo vybízela k tomu užívat si života, jak to jen jde.

Přesně v tomto stylu vizuálním i filozofickém je zařízen butikový hotel Cosmopolitan. Jste z Prahy a nic vám to neříká? O něco víc než o hotelu se mluví o restauraci, která je v jeho přízemí  Next Door Restaurant šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha proslulý svou úžasnou kuchyní i velmi profesionálním servisem. Asi už vám došlo, že Cosmopolitan najdete hned naproti starému dobrému Imperialu, jehož je součástí.

 

Samotný hotel nicméně spojuje půvab staré Prahy s luxusním zázemím, kde vám splní vše, na co si jen vzpomenete. Kdybyste interiér viděli jen na fotkách, pravděpodobně budete tipovat, že jeho adresou je něco jako elegantní londýnská čtvrť Mayfair. Sídlí ovšem v pražské historické budově z roku 1889, jeho předchůdce tu stál dokonce už od 14. století. Zvenčí je dům zdoben neorenesanční fasádou se sochami, ale to nejlepší se stejně odehrává uvnitř.

Při rekonstrukci se velmi citlivě dbalo na zachování všech historických prvků, a tak je místní, tak trochu dobová atmosféra opravdu uvěřitelná. Obklopeni mramorem, zlatými detaily a vesměs krémovými odstíny si tu budete užívat tak, že se vám téměř nebude chtít vyrážet pryč, přestože jsou všechna zásadní pražská místa odtud tak blízko.

Ačkoli se to možná zvenčí nezdá, hotel je velmi prostorný. Nabízí 106 velkoryse pojatých pokojů s vyhřívanou podlahou a vkusným interiérem od české designérky Kateřiny Kovalovské. Vybrat si samozřejmě lze z několika úrovní ubytování.

 

Že hotely, jako je tento, nabízejí služby concierge, tedy že vám seženou vstupenky na koncert, transfer limuzínou nebo speciální dárek, asi není žádným překvapením. Možná byste ale nečekali, že se tu našlo místo pro wellness. Kromě tělocvičny tu najdete i saunu a do vedlejšího Imperialu můžete zajít na masáž. Místní wellness centrum ve stylu art deco rozhodně doporučujeme.

I přes svou kapacitu nabízí Cosmopo­litan intimní atmosféru. Když v nádherné elegantní lobby místnosti potkáváte zahraniční hosty a vidíte spokojené výrazy jejich tváří, dmete se pýchou, že takové místo je skutečně v Česku. Cosmopolitan je důvodem, že i Pražák začne vymýšlet argumenty, proč se ve svém městě ubytovat v hotelu. Možná i díky Next Dooru, v nemž absolutně nemáte pocit, že jste v hotelové restauraci, kam tak trochu nepatříte, jak se to celkem často stává.

 

Celý článek v týdeníku EURO naleznete zde.

Podobné články