6 tipů na horské chaty a roubenky

12. února 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Není nutné jezdit za hranice, jestli si chcete užít trochu luxusu na horách. I na těch českých najdete místa, kde si budete připadat jako v bavlnce. Vybrali jsme pro vás několik horských chat, které jsou nejen blízko svahu (nebo přímo na něm), ale hlavně jsou tak pěkné, že se vám z nich na sjezdovku ani nebude chtít.

 

1. 

 

Pokud rádi objevujete nová místa, tuto sezonu se přímo na lyžařském svahu Hradečanka otevřela stejnojmenná horská chata, jež nabízí veškeré zázemí, které si můžete přát. V jednom apartmánu najdete i krb, nechybí sauna nebo perfektně zásobený vinný sklep, který potěší znalce a milovníky vína. Ani restaurace nezůstává pozadu, své italské speciality vám uvaří michelinský kuchař Alessandro.

 

2. 

 

Tahle chalupa, ke které se nedostanete autem, ale vyveze vás k ní sněžný skútr, je horská se vším všudy. Pokud vás totiž omrzí fronty na lanovku na jiných svazích, máte k dispozici vlastní privátní sjezdovku. Pokoje v Residenci Buffalo jsou obložené voňavým dubovým dřevem a usínat budete na polštářích z husího peří. A když budete chtít chvíli relaxovat, můžete skočit do venkovní vyhřívané vířivky s výhledem na hřebeny Krkonoš a děti můžete nechat hrát šipky, ping-pong nebo třeba playstation.

 

3. 

 

Jestli oceníte místa s historií, tato slavná dřevěná horská chata, která poskytuje stylové ubytování na hřebenu Jizerských hor už od roku 1928, je místo přesně pro vás. Jak název napovídá, v průběhu své existence byla určena jako horské rekreační sídlo prezidenta republiky, i když ten sem za celou dobu přijel pouze jeden. Chata před pár lety prošla kompletní rekonstrukcí, která ji vrátila do původní podoby z první poloviny minulého století.

 

4. 

 

Krásná chalupa, kterou nepřehlédnete díky jejímu červeně lakovanému obložení, se nachází přímo v Krkonošském národním parku poblíž největších lyžařských středisek Pec pod Sněžkou a Černá hora. Jako správná chalupa na horách má i tahle kachlová kamna, ve kterých si můžete upéct třeba buchty.

 

5. 

 

Tradiční roubenka postavená ve svahu Jizerských hor byla před několika lety citlivě zrekonstruována tak, aby se zachoval její historický ráz. To ale neznamená, že nepřibylo několik moderních vymožeností. Třeba vyhřívaná podlaha nebo finská sauna. Roubenku si sice musíte pronajmout celou, jet můžete ale i s přáteli, každý pokoj má svoji vlastní koupelnu, nebudete se tedy cítit nijak stísněně.

 

6. 

 

Dřevěné trámy, tradiční malovaný nábytek, pec, na které můžete spát, a k tomu navíc obligátní vířivka a sauna. Ještě že lyžařský areál Černý Důl je vzdálený jen 300 metrů, jinak by asi bylo složité pohodlí historické chaty opouštět. V Ledárně, kterou si můžete pronajmout celou, se vyspí až 14 lidí. Pokud nebude volná, majitel Martin Roubal vlastní i síť několika dalších designových horských chalup.

 

Celý článek si také můžete přečíst v online magazínu Forbes.

Podobné články