10 míst, která navštívit nejen na Moravě

23. května 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Poslední týden a půl Amazing Places Roadshow vyrazila cestovatelská dvojice Lucka a Lukáš z Loudavým Krokem na Moravu. 

 

1) Za nezvyklým vínem do Vinařství Václav

 

Měli jsme štěstí, už třetí týden bylo perfektní počasí. Vinařství Václav nás přivítalo s otevřenou náručí a v pět hodin odpoledne jsme už za sebou měli prohlídku a výživnou ochutnávku vín. Oldřich Vachala nám vyprávěl jejich příběh, zatímco otevíral jedno skvělé víno za druhým. Prozradil nám, že víno, které pochází z Vinařství Václav je velmi mladé, tento rok budou lahvovat teprve čtvrtý ročník. 

 

Víno, které tu ochutnáte je z mnoha důvodů speciální. Keře vysázeli blízko sebe, aby si rostlinky hledaly vodu a živiny až v několika desítkách metrů hluboko. Díky této fintě se do hroznů dostávají minerální látky, které dodávají vínu specifickou chuť. Po ochutnávce vín se prostory začaly trochu vlnit, naštěstí je nad vinařstvím i stylové ubytování, a tak poté, co jsme si užili západ slunce z terasy, jsme se jen odploužili pár metrů do pokoje a propadli se do ovíněné říše snů.

 

2) Užijte si venkovský klid v Penzionu Pastuška

 

Musím říct, že velmi brzy jsme se do Moravy zamilovali. Z vinařství Václav jsme odjeli do Penzionu Pastuška, který se nachází v Brodu nad Dyjí v Jihomoravském kraji. Ocitli jsme se tam v mém nejmilovanějším období, času rozkvetlých fialek a šeříků, které zdobily celou vesnici. V Pastušce najdete vše, co pro ideální klidný víkend potřebujete. Dobré víno, jídlo a pohodovou atmosféru. My jsme na chvíli zalitovali, že už máme vybrané místo na svatbu. Pastuška je pro všechny, kteří milují stylový venkov, perfektní volbou. 

 

3) Objevte prapůvod Mikulova v Apartmánech Antico

 

Když si rezervujete sklepní apartmán v Apartmánech Antico, přijde vám zpráva od majitele Petra: ”Dobrý den, zvolili jste si ubytování ve 800 let starém gotickém sklepení, kde se nachází prapůvod Mikulova. Apartmán je zážitkový a diametrálně nesplňuje současné komerční pojetí, je zde vše křivé, prožrané a prošlapané samozřejmě s prvky 21 století...”

 

4) Ráj milovníků minimalismu se jmenuje Štajnhaus

 

Život v Mikulově plyne trochu pomaleji a nikdo se na vás nedívá zvláštně, pokud si dáte k snídani skleničku vína. Začali jsme přemýšlet, že bychom se do tohoto českého Toskánska přestěhovali. A tak jsme byli rádi, že jsme další den strávili ve Štajnhausu. Pokud máte rádi minimalismus, nejspíš bude vaší první volbou. Není se čemu divit, že vyhrál první místo v kategorii „Malé penziony 2017“. 

 

A pokud už budete v Mikulově, zajděte si na snídani do kavárny Kuk, vyražte na oběd do restaurace Sojka a na večeři do Restaurace Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg. Určitě se nezklamete. 

 

5) Za wellnessem jedině do Resortu Maximus

 

Takový malý český div najdete u Brna. Infinit Maximus je termální a saunový svět, jehož dominantou je tyrkysové jezírko, které jakoby bylo vytrženo z nějaké exotiky. Nenechte se ale zmást, jedná se o studené jezírko, a když jsme do něj lezli my, mělo pouze 16 stupňů. Najdete zde ale také čtyři termální bazény, whirlpool, jedenáct druhů saun, moc milý personál a v rezortu Maximus je navíc skvělá restaurace, kde vůbec není problém, že jste třeba vegetariáni. 

 

6) Zažijte pohádku v Chateau Herálec

 

Na chvíli jsme odjeli z Moravy, a to nejprve na Vysočinu do nádherného Chateau Herálec. Atmosféra, kterou jsme zde zažili, se snad ani nedá popsat. Velkorysé prostory zámku jsou velmi citlivě, ale zároveň luxusně vybavené, a je vidět, že si manželé Kasperovi dali při jeho rekonstrukci velmi záležet na zachování původních dispozic a zprostředkování zámeckého života.

 

Spa by L’Occitane v přízemí patří k jednomu z nejkrásnějších wellnessů, které kdy navštívíte, speciálně ve spojení s odpočívárnou, odkud se díváte prosklenou stěnou na zámecký park. Na večer vám přijde pokojská rozestlat postel, přinese vám pralinku a pohádky na dobrou noc. Stále si nejsme jisti, jestli se opravdu jednalo o pohádky, protože byly trochu zvláštní a malinko strašidelné, než je začnete číst dětem, tak si je raději projděte. Bez pohádky ale spát nechoďte!

 

7) Za nejlepším koláčem do Dvoru Perlová voda

 

Kdo hledá místo na velkou svatbu nebo na firemní večírek, měl by se podívat do Dvoru Perlová voda. Areál je obrovský, k dispozici je několik sálů, restaurace, mini pivovar, výstavní galerie, multifunkční travnaté hřiště, privátní wellness a v létě i koupací biotopové jezírko. Jelikož jsme přijeli jen s Lukášem, nejvíce jsme si užili restauraci, kde vaří naprosto skvěle. My jsme zde ochutnali snad nejlepší ovocný koláč v našem životě. Musíme sem zajet i v létě, až budou mít suroviny z vlastní zahrádky. Pěstují si tu zeleninu i bylinky, zavařují ovoce a nově i pečou. Navíc v létě mají otevřenou netradiční venkovní restauraci, ale abyste viděli, jak vypadá, budete sem muset zajet. Tak vezměte kola a vyrazte! 

 

8) Za gastronomickým zážitkem a nádherným designem do Theatre hotelu

 

Ze severu Čech jsme opět vyjeli na Moravu. Tentokrát do Theatre hotelu v Olomouci, kde nás ihned ohromil design lobby a nádherné spa, které k hotelu patří. Ve stejné budově je i slavná Entrée Restaurant. Pokud někam chcete vyrazit na zážitkovou gastronomii, tohle místo patří u nás na přední české příčky. Koncept otevřené kuchyně se živou zahradou jsme si hned zamilovali a na večeři z rukou šéfkuchaře Přemka Forejta budeme ještě dlouho vzpomínat. 

 

9) Romantické výhledy v hotelu Theresian

 

Do Olomouce se budeme muset ještě vrátit, protože má opravdu co nabídnout. Naší druhou noc jsme strávili v hotelu Theresian, kde jsme si užívali výhledu z balkónu na historické budovy města. Nejvíc nás ale překvapil wellness, který má opět střešní balkóny, odkud jsme měli štěstí a večer jsme pozorovali právě probíhající čarodějnický ohňostroj. 

 

10) Vyrazte za neobjeveným pokladem do Lichtensteinské stodoly

 

Poslední den Roadshow pro nás byl největším překvapením. Měli jsme pocit, že jsme našli poklad. Lichtensteinská stodola nám skoro vyrazila dech, a to jsme mysleli, že po měsíci po kouzelných místech nás nemůže nic překvapit. Nejsou vůbec aktivní na sociálních sítích, takže jsme nevěděli, do jaké oázy klidu skloubené s perfektním designem jedeme. Pokud máte rádi místa zařízené ve stylu moderního venkova, odsud se vám nebude chtít. 

 

Přijeli jsme do stodoly uprostřed tiché přírody, uvnitř na nás čekal čerstvý perník ve tvaru srdce, neskutečně pohodlná pohovka a gramofon s deskami. Když se setmělo, rozsvítili jsme si na zahradě světýlka, která lemovala strom a přáli si, abychom odsud nemuseli odjíždět. 

 

Paní majitelka nám prozradila, že sem často přijíždí páry na “mazlící” víkendy a nám je jasné proč. Intimita celého prostoru, vkusné vybavení a okolní les je přesně tím, čemu se říká romantika. 

Tady naše putování končí a my doufáme, že jsme vás inspirovali k výletu na kouzelné místo v naší krásné republice –  protože tu rozhodně máme co objevovat.

Podobné články